Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

B.B. [ RTS ]

14. 04. 2024. 08:43 >> 08:43
Čitaj mi:

IAEA

Nuklearka u Zaporožju stavila sve reaktore u režim hladnog gašenja

U nuklearnoj elektrani Zaporožje, prvi put od kraja 2022. godine, svih šest reaktora stavljeno je u režim hladnog gašenja, navodi se u saopštenju generalnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaela Marijana Grosija.

"Odluka o hladnom gašenju svih šest blokova je sama po sebi pozitivna, jer hlađenje reaktora obezbjeđuje dodatni tampon u slučaju udesa. Ali to ne rješava suštinski problem nedavnog naglog pogoršanja situacije u stanici. Nema sumnje da je nuklearna bezbjednost u ovom velikom nuklearnom objektu i dalje veoma krhka", rekao je Grosi.

U režimu hladnog gašenja, ako se iz bilo kog razloga prekine odvođenje toplote, postoji dodatna rezerva odgovora, nekoliko dana prije nego što se hlađenje nuklearnog goriva u reaktoru može poremetiti.

Pored toga, reaktoru je potrebno manje vode za hlađenje nego tokom toplog zatvaranja, koje je postalo teže nakon urušavanja brane HE Kahovskaja prošle godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније