Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ Pobjeda, Objavila: R.B. ]

05. 05. 2020. 18:46 >> 21:37
1

SUD U STRAZBURU

Prekršeno pravo Madžarovića, dobiće 3.600 eura

Državljanin Slovenije Mihailo Madžarović, osnivač i izvršni direktor i vlasnik kompanija Zetmont i Bermont, dobio je predstavku pred Evropskim sudom za ljudska prava koji je utvrdio da mu je prekršeno pravo na pravično suđenje iz člana 6 Evropske konvencije o ljudskim pravima, odnosno pravo na pristup sudu u postupcima koji se tiču ove dvije firme i dodijelio mu 3.600 eura za pravično zadovoljenje.

Sudije su odbacile tvrdnju Madžarovića da mu je povrijeđeno pravo iz člana 1 protokola 1 Evropske konvencije, koje se odnosi na zaštitu imovine, ocijenivši ovaj segment predstavke neprihvatljivim.

Madžarović je prvu predstavku Evropskom sudu za ljudska prava podnio 25. jula 2017, a drugu 11. septembra iste godine, a Evropski sud za ljudska prava objedinio ih je u jedan predmet.

Slučaj se odnosio na dva privredna postupka pokrenutih protiv kompanije "T", čiji je vlasnik bio Madžarović, a čije su dionice posjedovale njegove kompanije Zetmont i Bermont.

Postupak pred Privrednim sudom pokrenut je zato što Madžarović nije uredno vraćao dug u iznosu od 7,5 miliona eura, koji je podigao u Hipo Alpe Adria banci (sa sjedištem u Austriji) 28. decembra 2006. godine. Dug je bio obezbijeđen kroz Zajednički investicioni fond kompanije "T".

"Ugovor o zajmu je predviđao da banka, kao povjerilac, ima pravo da jednostrano ukine ugovor o zajmu prije isteka predviđenog roka za otplatu duga u slučaju da dužnik kasni više od 30 dana sa otplatom kamate i/ili rate. Kreditor je takođe imao pravo da traži otplatu po osnovu zaloga, odnosno da pristupi realizaciji sredstava obezbjeđenja i naplati svoja potraživanja", navedeno je u presudi.

Presuda će postati konačna ako u roku od tri mjeseca ne bude upućena u nadležnost Velikog vijeća.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније