Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ A.B. ]

27. 08. 2023. 17:27 >> 17:33
1

BIVŠA PREDSJEDNICA VRHOVNOG SUDA

Suđenje Medenici skoro godinu nakon optužnice još na početku

Iako je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) optužnicu protiv bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice podiglo u oktobru prošle godine, suđenje je i dalje u početnoj fazi.

Novo ročište bi trebalo da bude održano 6. septembra u Višem sudu, ali prema saznanjima Portala RTCG, ne očekuje se da će okrivljena iznijeti svoju odbranu. 

Tužilaštvo je, podsjetimo, podiglo optužnicu 17. oktobra prošle godine, ali zbog niza procesnih radnji početak suđenja je odlagan.

Posljednje ročište je održano 4. jula.

Vesni Medenici i njenom sinu Milošu i ostalim okrivljenima stavlja se na teret stvaranje kriminalne organizacije, šverc i zloupotrebe.

Advokat Vesne Medenice Zdravko Begović kazao je na posljednjem suđenju da osuđene ne treba označavati krivcima prije pravosnažne presude.

"I odbrani treba dati prostora da se čuje i njihova priča", zaključio je on.

Podsjetimo Viši sud u Podgorici donio je rješenjem kojim spaja postupak protiv Miloša i Vesne Medenice, optuženih za stvaranje kriminalne organizacije, šverc i zloupotrebe, i postupak protiv Vojina Perunovića i Jovana Mikovića, okrivljenih za stvaranje kriminalne organizacije i krijumčarenje.

Rješenje o spajanju ova dva postupka donijelo je vijeće na čelu sa sudijom Zoranom Radovićem, a na predlog Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

U obrazloženju sudske odluke, navodi se da su Perunović i Miković optuženi 2020. godine, a novim rješenjem je određeno da "se ima sprovesti jedinstveni postupak pod poslovnim brojem Ks.br.15/20 i donijeti jedna odluka".

Navedeno je i da je Specijalno državno tužilaštvo 28. aprila predalo Višem sudu predlog da se spoje pomenuti postupci. Vijeće Višeg suda je utvrdilo 20. juna da je takav predlog tužilašta osnovan.

"Između krivičnih djela postoje međusobna veza i dokazi, te ovo vijeće nalazi da je neophodno spojiti ove postupke kako bi se sproveo jedinstveni postupak i donijela jedna odluka", navodi se u rješenju.

Perunović i Miković su optuženi 2020. godine, a na teret im se stavlja formiranje kriminalne organizacije radi šverca cigareta iz Slobodne carinske zone Bar.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније