Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

М.В. [ "zona.media" ]

11. 10. 2023. 18:58 >> 18:59

BIVŠI OFICIR FSB

U Rusiji Seninu prijeti 11 godina zatvora, CG ga neće izručiti

Vojno tužilaštvo Rusije zatražilo je da bivšem pukovniku FSB Dmitriju Seninu bude izrečena kazna zatvora od 11 godina. Senin je pobjegao iz Rusije a Crna Gora je odbila da ga izruči ruskim organima, jer je u međuvremenu od vlasti u Podgorici dobio azil. 

Kako prenosi "zona.media", od proljeća 2022. godine optužbe protiv Senina se razmatraju u 235. garnizonskom vojnom sudu u Moskvi. Optužen je za dezerterstvo i posredovanje u davanju mita bivšem pukovniku policije Dimitriju Zaharčenku.

Prema istražiteljima, 2014. godine Zaharčenkov zet Senin mu je dao 800.000 dolara i karticu za popuste u lancu restorana u zamjenu za obećanje da će prekinuti sve inspekcije. Senin je napustio Rusiju u februaru 2017. godine, šest mjeseci nakon Zaharčenkovog hapšenja.

Senin je automobilom otišao u Gruziju koristeći falsifikovane dokumente na ime Timur Kudasov a onda je prešao u Crnu Goru.  FSB je formalno otkrio da ima strani pasoš na tuđe ime tek krajem 2020. godine. Šest mjeseci kasnije za njim je raspisana međunarodna potjernica, piše "zona.media". 

Ministarstvo pravde Crne Gore odbilo je molbu Generalnog tužilaštva Rusije za izručenje jer je Senin od Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore dobio međunarodnu zaštitu.

U Crnoj Gori je uhapšen 4. septembra 2022. gopdine, a dva dana kasnije mu je Viši sud u Podgorici odredio ekstradicioni pritvor.

"Odlukom vanraspravnog vijeća ekstradicioni pritvor je ukinut 13. februara 2023. jer je okrivljenom D.S. odobren azil", potvrđeno je ranije Slobodnoj Evropi u Višem sudu u Podgorici.

Iz tog Suda međutim nijesu precizirali da li je riječ o političkom azilu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније