Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

Tufik Softić

23. 12. 2023. 07:09 >> 07:19
Čitaj mi:

KRIMINALNI INTERESI

Crna Gora dio globalnih puteva za šverc kokaina

Zapljene kokaina u Crnoj Gori, kao što je bila ona na Debelom brijegu prošlog mjeseca, dio su ustaljenog i dobro razgranatog posla šverca na globalnom nivou, kazao je za Portal RTCG dobro obaviješteni sagovornik koji je rekao da su naši državljani uključeni u šverc ove droge, od Južne Amerike, pa sve do krajnjih odredišta u Evropi, gdje dostiže najveću cijenu na crnom tržištu.

Ovaj dobro obaviješteni policijski službenik tvrdi i da su crnogorska i albanska mafija preuzele tržište kokaina, čak i u Norveškoj, odnosno čitavoj Skandinaviji, gdje je droga najskuplja.

"Crnogoraca u poslovima sa kokainom ima i u Engleskoj, gdje rade zajedno sa Albancima i Bosancima. Narko grupe su uglavnom internacionalno sastavljene. U toj zemlji se godišnje potroši, odnosno konzumira devedeset tona ove droge", kaže naš sagovornik.

Dok heroin, koji se prozivodi iz baze cvijeta maka, dolazi sa dalekog istoka, kokain se proizvodi isključivo u pojedinim državama Južne Amerike.

Opšte je poznato da je to najskuplja i "najčistija" droga. Cijena, naravno, zavisi od ponude na tržištu i neznatno pada sa pristizanjem većih količina.

"Ako bi posmatrali stvari na globalnom nivou, onda bi bilo značajno pomenuti meksičke narko kartele. Oni izvoze kokain iz Meksika u Sjedinjene Američke Države. Tu je i veliki broj kolumbijskih narko kartela, među kojima je i paravojna formacija Fark, marksistička gerila", priča naš sagovornik.

On tvrdi da kokain do Balkana najčešće stiže na ili u malim količinama preko takozvanih "mula" koji pola kilograma prenose u stomaku ili u nešto većim količinama putem regrutovanja pomoraca, odnosno radnika na brodovima.

Na taj način pomorci koji se toga prihvate, prenose tovare od trideset do četrdeset kilograma.

"Velike količine kokaina idu brodovima, i to na nekoliko načina. Jedno od najčešćih mjesta gdje se kokain krije je mašinska soba. Tu se pored mašinskog postrojenja prave duple oplate u koje se droga ubaci i potom zavari. Drugo, u dio broda gdje su mašine za pranje rublja i gdje se pravi dupli plafon. Treći način je putem kontejnera. U ovom slučaju se osnivaju fiktivne firme pošiljaoca i primaoca kontejnerske robe. To su specijalno pravljeni kontejneri koji nerijetko u gornjem, krovnom dijelu, imaju po tri sloja radi onemogućavanja pronalaženja i otkrivanja skenerom", objašnjava naš sagovornik.

Evropske luke preko kojih se najviše prometuje kokain su Roterdam, Malaga, Đoja di Tauro i Solun. U ovim lukama kokain se pretovara u manje količine i ide do manjih luka na Balkanu – Drača, Valone, Bara, Rijeke.

Robu u tim lukama preuzimaju određene grupe i dalje putuje kopnenim putem. Najpoznatija grupa na ovim prostorima je bila grupa Amerika koja je djelovala u Italiji i Grčkoj.

Naš sagovornik tvrdi da se u Crnoj Gori kokainom bave uglavnom primorski klanovi i da Crna Gora predstavlja tranzit do Beograda.

Prema njegovim riječima, postoje tri kanala takozvane balkanske rute za kokain.

On tvrdi da su zapljene kokaina na prostoru Balkana, ipak, rijetke u odnosu na količine koje prolaze ovim putevima.

Portal RTCG je nedavno pisao o tome kako je na graničnom prelazu Debeli brijeg otkriveno zvanično 18 kilograma kokaina, koji je krenuo iz Albanije, sa krajnjim odredištem prema Parizu, a nezvanično 30 kilograma.

Tada smo pisali da je cijena kilograma kokaina u Francuskoj 120 hiljada eura, što znači da bi krajnja vrijednost pošiljke od 18 kilograma bila oko 2,2 miliona eura, odnosno 4,5 miliona za trideset kilograma.

"Ovaj kokain je stigao iz Južne Amerike do Valone ili Drača. To je taj put koji se koristi poslije pooštravanja kontrola u Luci Bar, ali kokain i dalje prolazi kroz našu državu, koja predstavlja dio globalnih puteva trgovine ovom najskupljom drogom", kazao je sagovornik Portala RTCG.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније