Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

A.J.

18. 04. 2024. 06:36 >> 13:36
3
Čitaj mi:

DRAGO KOS ZA PORTAL

"Hapšenje Perovićeve kraj duge agonije ASK-a"

Hapšenje direktorice Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelene Perović predstavlja kraj duge agonije ASK-a i početak neke novije - bolje ere, ocijenio je međunarodni ekspert za borbu protiv korupcije Drago Kos. On je u razgovoru za Portal RTCG kazao da, uz poštovanje pretpostavke nevinosti do pravosnažnosti potencijalne presude, jučerašnji slučaj dokazuje da sistem borbe protiv kriminala u Crnoj Gori funkcioniše.

Specijalno državno tužilaštvo je tokom prošle godine protiv nje pokrenulo istragu, između ostalog, zbog prepiske sa bivšom predsjednicom Vrhovnog suda Crne Gore Vesnom Medenicom tokom 2020. i 2021. godine. Kako će se ispostaviti, ona je po nalogu SDT-a juče uhapšena zbog sumnje da je zloupotrijebila službeni položaj.

Takođe, sredinom marta ove godine Ministarstvo finansija, na čijem je čelu ministar Novica Vuković, dostavilo je tužilaštvu obimnu dokumentaciju o mogućim zloupotrebama Agencije za sprečavanje korupcije i njene direktorke.

Taj predmet je u Specijalnom tužilaštvu formiran nakon što je Ministarstvo finansija dostavilo nalaz Budžetske inspekcije.

U izvještaju Budžetskih inspektora tada su naveli da je Perović prošle godine na osnovu spornih rješenja za varijabilni dio zarade i prekovremeni rad prihodovala 13.447 eura.

Pored toga, inspektori su utvrdili i da je Perovićeva po osnovu rješenja koja su donesena mimo zakona za rad u radnim grupama ostvarila naknadu od 8.722 eura.

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) izveli su je juče iz zgrade ASK-a, i nešto prije 15 sati sproveli u prostorije SPO.

Slovenački stručnjak žali što sistem borbe protiv kriminala u Crnoj Gori mora da se dokazuje baš na primjeru ASK-a, kao institucije koja je Crnoj Gori itekako potrebna, i poručuje da niko, pa ni borci protiv korupcije, nijesu iznad zakona.

Stoga, smatra da je ovo početak neke novije i bolje ere.

"Naravno pod uslovom da crnogorska politika u Savjet Agencije stvarno odabere čestite i stručne ljude, koji će izabrati isto tako čestitog i stručnog direktora ili direktoricu. Vremena za promašaje više nema, ovo je zadnja prilika za Crnu Goru da dokaže da sa ASK-om i borbom protiv korupcije misli ozbiljno", zaključuje Kos. 

Perović je na čelu Agencije za sprečavanje korupcije nepune četiri godine. Za direktorku Agencije izabrana je 24. jula 2020. godine.

Perović je prije ove funkcije bila predsjednica Osnovnog suda u Cetinju, a na tu poziciju postavljena je 2015. godine.

Od 2008. do 2015. godine bila je sudija u krivičnom odjeljenju Osnovnog suda u Podgorici, članica krivičnog vanraspravnog vijeća tog suda i odjeljenja sudske prakse.

Prije nego je izabrana za sudiju u Osnovnom sudu u Podgorici, Perović je bila stručna saradnica u tom sudu od 2004. godine, a prethodno je bila sudijska pripravnica u istom sudu tri godine.

U njenoj biografiji se navodi da je tokom sudijske karijere, sudila u predmetima za koruptivna krivična djela.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније