Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

16. 02. 2015. 08:15 >> 08:10
1

ZAŽIVJELA MJERA

Rad korisniji od zatvorske kazne

Sudovi su od prošle godine počeli da izriču kazne rada u javnom interesu počiniocima krivičnih djela za kojaje propisana novčana sankcija ili zatvor do pet godina i do sada su osuđene 22 osobe. Najviše je posla imao Osnovni sud na Cetinju.

Zahvaljujući tome što je ovakav oblik kazne počeo da se primjenjuje kod nas, jedan student koji je počinio blaže krivično djelo u saobraćaju izbjegao je kaznu zatvora, piše Pobjeda.

Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović kazao je kako je student zbog tog krivičnog djela bio osuđen na kaznu rada u javnom interesu u trajanju od dva mjeseca. Kaznu je izdržavao tako što je u Javnom komunalnom preduzeću "Zelenilo" u Podgorici pomagao zaposlenima da sade i čuvaju sadnice.

„Osoba koja je počinila delikt u saobraćaju nije bila za zatvorsku kaznu, jer je student. Odlukom suda bio je u mogućnosti da nastavi školovanje. To je dobar institut i ubuduće bi sudovi trebalo da izriču više ovakvih mjera“, rekao je Begović. 

Kako se ovaj institut u velikoj mjeri primjenjuje u regionu, advokat smatra da smo zakasnili u odnosu na njih s razlogom, ali da to nije važno.

„Bitno je da je ova mjera zaživjela kod nas. Bolje ikad nego nikad, što kažu Amerikanci. Nijesmo mogli da ispratimo region, jer smo imali zakon koji je predviđao izricanje mjere rada u javnom interesu, ali do skoro nijesmo imali podzakonske akte koji bi definisali na koji način bi se ta mjera izvršavala, ko bi kontrolisao osobe kojima bi sud izrekao takve kazne i slično“, smatra Begović.

Maloljetnicima se ne može izreći kazna rada u javnom interesu. Iz Ministartsva pravde objašnjavaju kako su krivične sankcije prema maloljetnicima propisane Zakonom o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku.

„Prema maloljetnim učiniocima krivičnih djela pod uslovima propisanim zakonom mogu se izreći alternativne mjere: opomena i vaspitni nalog. Dok su krivične sankcije prema maloljetnicima: vaspitne mjere, kazna maloljetničkog zatvora i mjere bezbjednosti“, navode iz Ministarstva.

Krivičnim zakonikom nijesu taksativno propisana krivična djela zbog kojih se može izreći kazna rada u javnom interesu. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније