Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ R.B. ]

23. 12. 2023. 15:30 >> 15:38
3
Čitaj mi:

BEGOVIĆ ZA PORTAL

"Ulagati u bezbjednost sudova, izabrati nove sudije"

Advokat i dugogodšnji predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović saopštio je za Portal RTCG da Sudski savjet konačno treba što prije da krene u ozbiljan posao i pod hitno izabere predsjednika tog tijela, a onda i sudije koje fale. Ukazao je na nefunkcionalnost sudnica u podgoričkom Višem sudu i pozdravio najave da će Pravosudni kvart izgraditi u urbanijem dijelu Podgorice.

Begović je ukazao da u Zakonu o sudovima već postoji odredba koja definiše bezbjednost sudova, te da su u tim institucijama obavezni da obezbijede specijalne službe koje bi se starale o bezbjednosti. Ipak, dodaje on, po tom pitanju ništa nije urađeno, nego je Vrhovni sud oslonio na dobru volju Uprave policije, koja pruža asistenciju faktički bez pravnog osnova.

"Vrhovni sud pod hitno mora da počne primjenjivati odredbe Zakona o sudovima, po kojima je obavezan da organizuje svoje službe koje će voditi računa o bezbjednosti u sudovima. Problem je tehnička opremljenost. Niti u jednom sudu, osim u podgoričkom Višem sudu ne postoji detektor za metal. Ili postoje nekvalitetni ili ih uopšte nema. I za to treba odvojiti sredstva iz budžeta, vlada treba o tome da vodi računa i da se na taj način, naravno, poboljšava taj kvalitet i bezbjednost sudova", ističe Begović u razgovoru za Portal RTCG. 

Podsjetio je na nemili događaj iz marta, kada je muškarac na ulazu u Osnovni sud aktivirao bombu, i ukazao da su nakon toga bila "puna usta priče da treba da se uradi nešto, poveća bezbjednost".

"To su priče ad hoc, od trenutka do trenutka, ništa konkretno se ne radi na tome."

Begović pozitivno ocjenjuje najave aktuelnog ministra pravde Andreja Milovića da se Pravosudni kvart izgradi u urbanijem dijelu Podgorice. 

"U svim državama te palate pravde se nalaze na urbanim lokacijama, negdje u centru grada i zaslužuju mjesto kojim zaista pripada. Ja se najiskrenije nadam da je došao posljednji prelomni trenutak, ne samo zbog bezbjednosti, nego i zbog tehničkih uslova i mogućnosti održavanja suđenja", istakao je advokat.

Ukazao je da su u Višem sudu trenutno funkcionalne dvije sudnice, te da fizički gotovo nemoguće zakazati suđenje u tom sudu, osim dva ili tri glavna pretresa u jednom danu.

"Mislim da je krajnje vrijeme i krajnji je trenutak da i Vlada Crne Gore i Vrhovni sud naprave jedan korak naprijed u pogledu rješavanja tog prostora", poručio je sagovornik Portala Javnog servisa. 

Ocjenjuje i da će Sudski savjet konačno moći da obavlja svoj posao.

"Napokon, na sreću svih nas koji se bavimo tim poslom, i tužlaca i sudije i advokata u Crnoj Gori, danas fali ogroman broj sudija. Mi imamo sudove recimo u Herceg Novom, Beranama, Danilovgradu gdje je jedno ili dvoje sudija, znači nedostaje po 5-6 sudija. Novi članovi Sudskog savjeta pod hitno moraju izabrati i predsjednika tog Sudskog savjeta, a onda da se što prije izabere taj broj sudija koji nedostaje."

Advokat smatra da bi Sudski savjet, uz ocjenu da se radi o mladim, ambicioznim ljudima i stručno kvalifikovanim, trebao što prije da krene u ozbiljan posao. 

"Došao je trenutak da imamo kompletan Sudski savjet, koji će moći da obavlja svoj posao, da rješava sve probleme vezane za kadarove koji bi mogli da nastave jednu svijetlu tradiciju, ali i da povedu računa o položaju i materijalnom statusu sudija, kao i prostorima u kojima te sudije rade", zaključio je Begović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније