Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

01. 06. 2015. 15:53 >> 16:18

PAVLOVIĆ I MEDOJEVIĆ

Traže uvid u dokumentaciju o Telekomu

Poslanici Demokratskog fronta (DF) i čelnici Pokreta za promjene (PzP), Nebojša Medojević i Koča Pavlović, zatražili su da im omoguće uvid u kompletnu originalnu dokumentaciju koja je u vezi privatizacije Telekom stigla iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Predsjednik PzP, Nebojša Medojević, zahtjev je podnio vrhovnom državnom tužiocu, Ivici Stankoviću.

"Kao član Odbora za bezbjednost, u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim ovlašćenjima obraćam Vam se sa zahtjevom da mi omogućite potpuni uvid u dokumentaciju koju ste posredstvom međunarodne pravne pomoći dobili od nadležnih državnih organa SAD oko korupcije u privatizaciji Telekoma Crne Gore”, naveo je Medojević u zahtjevu, prenosi Mina-business.

On u najkraćem mogućem roku očekuje uvid u dokumentaciju, kako bi kao član Odbora za odbranu i bezbjednost mogao da ostvari ustavnu ulogu u parlamentarnoj kontroli institucija vlasti.

"Imajući u vidu da se radi o slučaju korupcije na visokom nivou, od čijeg pravosudnog epiloga umnogome zavisi nastavak evroatlantskih integracija, molim Vas da mi u najkraćem roku omogućite uvid u dokumentaciju, kako bi mogao da ostvarim svoju ustavnu ulogu u parlamentarnoj kontroli institucija vlasti", naveo je Medojević.

On je podsjetio da je 2005. godine podnio inicijativu Vrhovnom državnom tužilaštvu u vezi sa slučajem privatizacije Telekoma, koju je odbio tadašnji vrhovni državni tužilac, Vesna Medenica, dok su istražni organi SAD, po istovjetnim pravnim razlozima, otvorili i sproveli istragu.

Dodao je da je ta istraga rezultirala sklapanjem sporazuma o priznanju krivice i prihvatanju krivičnih sankcija Magyar Telekoma, kao optuženog subjekta, koji je, kako se navodi, platio 7,3 miliona eura visokim funkcionerima crnogorske Vlade kao "korupcionašku nadoknadu" u procesu privatizacije Telekoma Crne Gore.

Pavlović dokumentaciju traži od Krivokapića

Pavlović je 13. maja uputio zahtjev vrhovnom državnom tužiocu, kojim je tražio uvid u kompletnu originalnu dokumentaciju, na engleskom jeziku, a sada je to isto tražio od predsjednika Skupštine, Ranka Krivokapića, i članova Kolegijuma.

On je kazao da je dan nakon što je poslao zahtjev Stankoviću dopisom obaviješten da je njegov zahtjev proslijeđen specijalnom tužiocu, Đurđini Ivanović.

Pavlović je 25. maja uputio urgenciju Stankoviću povodom ranijeg zahtjeva, s obzirom na to da od Ivanovića nije dobio ni poziv, niti eventualnu informaciju o odbijanju zahtjeva.

„Iako je zahtjev upućen na bazi poslovnika Skupštine i zakonskog prava, da kao član skupštinskog Odbora za antikorupciju, imam pravo na pristup tajnim podacima u vezi sa aferama kojima se Odbor bavi, očigledno mi se to pravo uskraćuje“, naveo je Pavlović, prenosi Mina-business.

On je od Krivokapića i članova Kolegijuma tražio da mu, u skladu sa svojim poslovničkim obavezama, omoguće da ostvari traženo pravo.

Stanković je ranije saopštio da je dugo očekivana dokumentacija iz Vašingtona stigla u Crnu Goru i da će nakon analize prevedene dokumentacije, Tužilaštvo odrediti dalje korake.

On je dodao da je riječ je o dokaznom materijalu iz Njemačke i Mađarske.

Istraga o privatizaciji Telekoma pokrenuta je krajem 2011. godine nakon što su američke vlasti saopštile da imaju dokaze o korupciji tokom privatizacije Telekoma. Vlasti SAD-a su utvrdile da je Magyar Telekom pri kupovini Telekoma podmitio više crnogorskih zvaničnika sa ukupno 7,35 miliona eura, podsjeća Mina-business.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније