Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kolumne

08. 03. 2024. 06:59 >> 06:58
Čitaj mi:

"SMEĆE KAO ZLATO"

Kriminalno upravljanje otpadom

Kada je šef italijanske organizovane kriminalne grupe Kamora 1992. godine u Napulju izjavio „za nas je smeće zlato“, počeo je da se nazire novi oblik organizovanog kriminala. Ovoga put u oblasti odlaganja otpada. Za kriminalne grupe, otpad je roba na tržištu, kojom se može upravljati na ilegalan način. Veza između organizovanog kriminala i otpada je u kontroli, manipulaciji i zloupotrebi ovog sistema.

Kontrola nad poslovima upravljanja otpadom podrazumijeva određivanje cijena, manipulaciju tenderima, vršenje pritiska na konkurenciju i stvaranje monopola. Klijentima pružaju usluge odlaganja posebno opasnog otpada, nudeći niže cijene bez procedura. Na ovaj način pere se novac i izbjegava plaćanje poreza. Prostor za kriminalne aktivnosti se povećava, činjenicom da države često ne mogu na valjan način da regulišu odvoz otpada.

Počeci odlaganja otpada kroz organizovanu kriminalnu djelatnost sežu do SAD i to u tridesetim godinama dvadesetog vijeka. Poslovima sa otpadom bavili su se italijanski emigranti. Posebno interesovanje za ovaj posao je iskazalo pet italijanskih mafijaških porodica u Njujorku i to: Bonano, Kolombo, Gambino, Đenovese i Lućeze. One su 1956. godine iskoristile neorganizovanost gradske uprave u komunalnim djelatnostima. Koristeći se korupcijom i prijetnjama, u jednom trentku su raspolagali sa više od 50. 000 klijenata.

Tada su otvorena vrata Koza nostri, koja će preuzeti poslove ilegalnog upravljanja otpadom u SAD, posebno u Njujorku. Ova kriminalna grupa služila se ubistvima, otmicama i ucijenama svih koji bi pokušali da ih ometu u poslu. Koza nostra je klijentima naplaćavila tzv. "mafijaški porez", koji je bio 35 odsto iznad tržišnog. Rekordni iznos zarade od ove kriminalne aktivnosti 1981. godine i iznosio je 1,5 milijardi dolara.

Napoli je grad u kojem su organizovane kriminalne grupe Kamora i Ndragenta vršile ilegalne aktivnosti u oblasti odlaganja otpada. Kamora je svoje poslove bazirala na ilegalnom odlaganju opasnog otpada. Cijena legalnog odlaganja bila je 21 do 62 centa po kilogramu, dok je njihova bila 9 do 10 centi. Međutim, klijenti Kamore morali su plaćati “porez” na ove usluge. Tako dobijeni novac, služio je za korupcijske radnje prema zvaničnicima na lokalnom i regionalnom nivou. Od njih se tražilo da zatvore spalionice, čime se povećavao odvoz otpada koji su oni kontrolisali.

Ilegalno odlaganje otpada ima direktan uticaj na ljudsko zdravlje, a time i na ljudsku bezbjednost. Italijanski region Kampanja, poznat je pod nazivom "Zamlja vatre" zbog ilegalnog odlaganja otpada, koji se u velikim količinama spaljuje. Opasno stanje po ljudsko zdravlje je u gradu Acera. Studije su pokazale da se u zemlji i vazduhu nalaze ogromne količine dioksina i polihlorovanih bifenila, koji su kancerogeni. Prema podacima Međunarodne agencije za istraživanje raka i Svjetske zdravstvene organizacije iz 2019. godine, u mlijeku životinja su pronađene navedene supstance.

Stopa kancera u Aceri porasla je za 30 odsto, dok je u drugim manjim zajednicima ona povećana za 47 procenat. Rumunski državni organi su 2023. godine putem međunarodne saradnje otkrili organizovanu kriminalnu grupu, koja je ilegalno uvezla 1.500 tona otpada iz zemalja EU. Istraga je trajala 10 mjeseci. Optuženo je 40 osoba za pripadnost organizovanoj kriminalnoj grupi.

Država se svojim aktivnostima na svim nivoima mora suprotstaviti organizovanim kriminalnim grupama, koje na ilegalan način vrše odlaganje otpada. Šteta je višestruka i to po ljudsku bezbjednosti, zdravlje građana i ekonomiju. Kriminalne grupe na ovaj način jačaju i postaju ozbiljna opasnost po nacionalnu i ljudsku bezbjednost. Država mora pokazati svoju snagu i organizovanost u borbi protiv ove kriminalne djelatnosti.

Piše: mr Nikola Banićević (predavač i doktorand na Humanističkim studijama, UDG na smjeru Međunarodna bezbjednost)

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се