Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

14. 02. 2013. 13:02 >> 13:03

ŠOA

Lancman: Bio sam u pravu

Francuski reditelj Klod Lancman, dobitnik Zlatnog medvjeda za životno djelo na Berlinaleu, kaže da priznanje izmedju ostalog dokazuje da je bio u pravu, jer je istrajao na radu na filmu o holokaustu "Šoa", koji je Njemcima pomogao da se suoče sa svojom prošlošću.

 

"Priznanje mi daje za pravo, jer sam, pošto sam se tokom 12-godišnjeg rada na filmu "Šoa", suočavao sa ogromnim teškoćama i u više navrata na ivici da odustanem od njega, ipak bio tvrdoglav i istrajao, a jedna od stvari koja me gurala napijred, to je što sam mislio da će "Šoa" biti neka vrsta oslobodjenja za Njemce.

Autor dokumentarnog filma iz 1986. godine o istrijebljenju Jevreja u Evropi prije i tokom Drugog svjetskog rata, koji traje devet i po sati, kaže da je bio ubijeđen da će njegovo ostvarenje pomoći Njemcima da se suoče sa svojom "užasnom prošlošću".

"Ipak ne treba zaboraviti da mnogo, mnogo godina o tome nijesu govorili. Neizmjeran zločin ih je ućutkao, oni nijesu mogli da govore čak ni o svojim patnjama", rekao je Lancman.

Govoreći o premijeri filma na Berlinaleu 1986. godine, on je naveo da je gledanje njegovog ostvarenja bilo potresno ne samo za gledaoce nego i za njega.

 


Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније