Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

26. 04. 2021. 05:45 >> 23:12
11

NOMADLAND POBJEDNIK

"Quo Vadis, Aida" ipak bez Oskara

U pozorištu Dolbi u Los Anđelesu i drugim lokacijama završena je 93. dodjela Oskara, nagrada američke Akademije filmskih umjetnosti i nauka kojom se završava sezona raznih svjetskih filmskih priznanja. Film "Nomadland" rediteljke Kloi Žao pobjednik je ovogodišnjeg Oskara. Ostvarenje je dobilo glavnu nagradu, Oskara za najbolji film, dok je rediteljka osvojila nagradu za najbolju režiju i postala druga žena koja je dobila nagradu američke Akademije filmskih umjetnosti i nauka u toj kategoriji. Film "Drunk" danskog reditelja Tomasa Vinterberga osvojio je Oskara za najbolji strani film. U toj kategoriji bio je nominoivan i film "Quo Vadis, Aida" (Kuda ideš, Aida) iz Bosne i Hercegovine.

Entoni Hopkins i Frensis MekDormand dobitnici Oskara za najbolje glumce

Glumac Entoni Hopkins i glumica Frensis MekDormand osvojili su Oskare za najbolju mušku i žensku ulogu.

Hopkins je osvojio nagradu za ulogu u ostvarenju "The Father” u kojem glumi starca koji tone u demenciju.

Za tu nagradu bili su nominovani Riz Ahmed, Čedvik Bouzman, - Geri Oldman i Stiven Jeun.

Za Hopkinsa (83) je to drugi Oskar, a prvi je osvojio 1992. godine za ulogu čuvenog Hanibala Lektora u filmu "Kad jaganjci utihnu".

Frensis MekDormand nagrađena je za ulogu u filmu "Nomadland" koji je osvojio i glavnu nagradu - Oskara za najbolji film.

Za najbolju glumicu bile su nominovane Vajola Dejvis, - Endra Dej, Vanesa Kirbi i Keri Maligen.

Film Nomadland osvojio Oskara za najbolji film

Film "Nomadland" rediteljke Kloi Žao osvojio je Oskara za najbolji film, glavnu nagradu američke Akademije filmskih umjetnosti i nauka na 93. svečanoj dodjeli tog priznanja.

U toj kategoriji bili su nominovani "The Father", "Judas and the Black Messiah", "Minari", "Promising Young Woman", "Sound of Metal", "The Trial of the Chicago 7" i "Mank" koji je bio favorit dodjele sa najviše, ukupno deset nominacija za ovogodišnje Oskare.

Kloi Žao osvojila je i Oskara za najbolju režiju "Nomandland" čime je postala druga žena koja je dobila nagradu američke Akademije filmskih umjetnosti i nauke u toj kategoriji.

Prva rediteljka koja je osvojila nagradu za najbolju režiju je Ketrin Biglou za film "Katanac za bol" na ceremoniji održanoj 2010. godine.

Za razliku od prethodnih ceremonija, prvi put je dodjela Oskara za najbolji film uručena prije nagrada u drugim kategorijama.

Danijel Kaluja i Ju-Džung Jun dobili Oskare za sporedne uloge

Glumac Danijel Kaluja i glumica Ju-Džung Jun dobili su rano jutros u Los Anđelesu Oskare za najbolju mušku i žensku sporednu ulogu na 93. dodjeli nagrada američke Akademije filmskih umetnosti i nauke.

Tamnoputi Kaluja osvojio je Oskara za ulogu u filmu "Judas and the Black Messiah".

Pored Kaluje u istoj kategoriji bili su nominovani, Saša Baron Koen, Lesli Odom, Pol Rejsi i LejKit Stenfild.

Ju-Džung Jun je dobila nagradu za ulogu u filmu "Minari".

Pored nje bile su nominovane, Marija Bakalova, Glen Klouz, Olivija Kolman i Amanda Sejfrid.

Kloi Žao osvojila Oskara za najbolju režiju

Kloi Žao osvojila je večeras Oskara za najbolju režiju za film "Nomandland" čime je postala druga žena koja je dobila nagradu američke Akademije filmskih umjetnosti i nauke u toj kategoriji.

Rediteljki (39) je "Nomadland" treći film u karijeri.

Pored Kloi Žao u toj kategoriji bili su nominovani Dejvid Finčer "Mank", Li Ajzak Čung "Minari", Emerald Fenel "Promising Youg Woman" i Tomas Vinterberg čiji je film "Drunk" osvojio Oskara za najbolji strani film.

Prva rediteljka koja je osvojila nagradu za najbolju režiju je Ketrin Biglou za film "Katanac za bol" na ceremoniji održanoj 2010. godine.

Film Drunk osvojio Oskara za najbolji strani film

Film "Drunk" danskog reditelja Tomasa Vinterberga osvojio je Oskara za najbolji strani film.

U toj kategoriji bili su nominovani filmovi - "Shao Nian De Ni" (Hongkong), "L'Affaire collective" (Rumunija), "L'homme qui a vendu sa peau" (Tunis) i "Quo Vadis, Aida" (Kuda ideš, Aida) (BiH).

Oskara za najbolji adaptirani scenario dobilo je ostvarenje "The Father", koje je nominovano u ukupno šest kategorija.

Pokloni vrijedni oko 250.000 dolara

Nominovani za prestižnog Oskara, dobiće i ove godine vrijedne poklon torbe, ali bez vaučera za putovanja zbog epidemije korona virusa, prenijeli su američki mediji.

Pokloni za svakog nominovanog vrijedni su oko 205.000 dolara, odnosno jeftiniji nego prošlogodišnji koji su vredjeli 215.000 dolara.

Akademija se ranije žalila na poklone smatrajući da neki nijesu "toliko zdravi" ili da su dobili negativnu kritiku u medijima.

Prema navodima magazina Forbs, nominovani će dobiti poklone povezane sa epidemijom korona virusa ali i sa ubistvom Afroamerikanca Džordža Flojda.

Organizatori su naveli da neki pokloni dolaze od kompanija čiji su vlasnici žene, Afroamerikanci ili osobe sa hendikepom.

U poklon torbi biće proizvodi koji promovišu zdravlje i borbu protiv epidemije korona virusa, među kojima su medicinske maske, vitamini i proizvodi za jačanje imuniteta, kao i svijeće od esencijalnih ulja.

Poklone ne organizuje Akademija, već marketing agencija Distinktiv asets koja obezbjeđuje poklone i na drugim ceremonijama.

Spisak glavnih dobitnika Oskara

Spisak glavnih dobitnika na 93. dodeli Oskara.

- Najbolji film: "Nomadland"

- Nabolja režija: Kloi Žao (Chloe Zhao), "Nomadland"

- Najbolji glumac: Entoni Hopkins (Anthony)

- Najbolja glumica: Frensis MekDormand (Frances McDormand)

- Najbolja muška sporedna uloga: Danijel Kaluja (Daniel Kaluuya)

- Najbolja ženska sporedna uloga: Ju-Džung Jun

- Najbolji strani film: "Drunk", Tomasa Vinterberg (Thomas), Danska

- Najbolji dokumentarni film: "My Octopus Teacher"

- Najbolji animirani film: "Soul" studija Piksar (Pixar)

- Najbolji originalni scenario: "Promising Young Woman"

- Najbolji adaptirani scenario: "The Father"

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније