Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

07. 08. 2021. 10:15 >> 10:23

CZK TIVAT

Predstava "Zaboravljene" na Ljetnjoj pozornici

Predstava „Zaboravljene" koja je rađena po tekstu Zorke Nivaković, a koju je režirala Marija Milenković biće odigrana na Ljetnjoj pozornici Centra za kulturu Tivat u ponedjeljak, 09.avgusta u 21 sat.

U prestavi igraju: Ana Franić, Vaja Dujović, Nina Nešković i Lenka Petrović. 

„Zaboravljene je komad o ženama koje su ostavile upečatljiv trag u srpskoj istoriji, a koje nisu doživjele da se njihovo djelo vrijednuje na  način, kako su one to, bez sumnje, zaslužile. Ono što je izuzetna  rijetkost, je činjenica, da su one pokazale svoju veličinu, prolazeći kroz taj neadekvatan tretman naroda, kome su toliko dali, na jedan dostojanstven način, ne skrećući pažnju na nanijetu im nepravdu, vjerujući da su sve uradile čistog srca, ne očekujući priznanja. Lako je zaključiti da je to, istovremeno, priča o nama i našem mentalitetu, kao i o kulturi zaboravljanja, koju brižljivo gajimo. Jedan od ciljeva ove predstave je i taj, da se, jednom za svagda, zamislimo nad svojim svetonazorima, kako bi, kao društvo, zakoračili u ljepšu budućnost”, saopštili su organizatori.

"Zaboravljene" je komad, sastavljen od više slojeva, pa se, uporedo sa navedenim radnjama, razvija i slika položaja žene u društvu, kojem pripadamo. Taj proces emancipacije društva je spor i težak, traje još uvijek, zbog naše tradicionalne konzervativnosti i nespremnosti muške populacije da, tek tako, napusti svoj privilegovan položaj u tom odnosu.

“Predstava obiluje muzičkim sekvencama, starim srpskim pjesmama, ali i brehtovskim songovima, dramaturgija je fragmentarna, dinamična, brza, scena je prepuna lijepih žena i maštovitih rješenja reditelja, tako da je to spoj plemenith ideja, ukazivanja na neophodnost promjena društvenog ponašanja, nostalgičnih osjećanja i predivnih slika stvorenih maštom reditelja i igrom glumica”, kazalui su iz CZK Tivat.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније