Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

Б.Б. [ RTS ]

05. 10. 2023. 19:28 >> 19:28

BRITANSKA GLUMICA

Džulija Ormond optužila Vajnstina za seksualni napad

Britanska glumica Džulija Ormond, koja je 1990-ih glumila u filmovima zajedno sa velikim imenima kao što su Bred Pit i Harison Ford, podnijela je tužbu protiv filmskog producenta Harvija Vajnstina u kojoj tvrdi da ju je seksualno napao 1995. godine, a zatim nanio štetu njenoj karijeri, prenosi AP.

Glumica, koja takođe optužuje kompanije "Volt Dizni", "Miramaks" i svoje bivše američke agente da su znali da je Vajnstin opasnost za žene, ali nisu ništa preduzeli povodom toga, podnijela je tužbu državnom Vrhovnom sudu na Menhetnu po zakonu koji je usvojen prošle godine u SAD, a koji dozvoljava osobama koje tvrde da su u prošlosti bile žrtve seksualnog napada da podnesu tužbu, iako je za to istekao uobičajeni rok u datoj državi.

U svojoj tužbi navodi da je bila zvijezda u usponu kada je upoznala Vajnstina 1994. godine.
Saopštila je da je bila u kontaktu sa njim kako bi razgovarali o scenarijima i projektima, a 1995. je potpisala ugovor o produkciji sa kompanijom "Miramaks", čiji je Vajnstin bio kopredsjednik.

Optužila ga je da ju je seksualno napao u decembru 1995. godine, poslije jednog poslovnog sastanka, a onda joj se svetio i negativno uticao na karijeru kada se suočila sa njim nekoliko nedjelja kasnije.

Britanska glumica je navela da je rekla svojim američkim agentima u to vrijeme, agenciji "Kriejtiv artists" šta se dogodilo, ali da nije dobila podršku i da joj je savjetovano da ne preduzima pravne ili druge korake.

Optužila je i agenciju, "Dizni" i "Miramaks" da su znali da Vajnstin predstavlja opasnost za žene, ali nisu učinili ništa da ga spriječe ili da joj pomognu.

Prema tužbi, nijedna od tih istaknutih kompanija nije upozorila Ormondovu da je Vajnstin u prošlosti napadao žene, zato što je bio suviše važan, suviše moćan i donosio im suviše veliki novac.

Ormond je tužbom prvi put javno optužila Vajnstina za seksualni napad. Vajnstin (72) je osuđen za silovanje i seksualni napad u Njujorku 2020, i služi zatvorsku kaznu u toj državi. Prošle godine je osuđen za još jedno silovanje u Los Anđelesu.

Uložio je žalbu na obje presude. Njegov advokat Imran Ansari kaže da njegov klijent "kategorično odbacuje sve navode Džulije Ormond, i da je spreman da se odlučno brani".

Među filmovima Džulije Ormond su "Legenda o jeseni" sa Bredom Pitom, "Sabrina" sa Harisonom Fordom i "Prvi vitez" sa Šonom Konerijem i Ričardom Girom.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније