Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

11. 12. 2023. 09:31 >> 09:34

MOTO FESTIVALA - KROZ MAGLU

Premijerom filma "Mamula All Inclusive" otvoren festival "Ubrzaj"

Crnogorskom premijerom dugometražnog dokumentarnog filma "Mamula All Inclusive", autora Aleksandra Reljića sinoć je u KIC-u "Budo Tomović" zvanično otvoren 14. crnogorski festival filma o ljudskim pravima "Ubrzaj 2023".

XIV izdanje festivala "Ubrzaj" otvorila je Daliborka Uljarević, izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Ona je kazala da je moto ovogodišnjeg Festivala "Ubrzaj" - Kroz maglu.

"To je i izraz naše potrage za jasnoćom i borbe za principijelnost u kompleksnoj crnogorskoj stvarnosti. Magla simbolizuje političku neprozirnost i izazove s kojima se suočavamo, a ovo je još jedan naš napor da postaknemo na aktivan angažman i progresivnu promjenu koja vodi uspostavljanju nedostajuće odgovornosti za javni interes", kazala je Uljarević.

Ona je kazala i da kroz maglu u kojoj živimo NVO kojom rukovodi pokušava da insistira na činjenicama, principima, vrijednostima a, kako je dodala, sve suprotno onom što je današnji pristup u kojem se primarni fokus stavlja na laku senzaciju i izostanak svijesti o prioritetima i javnom interesu.

"U takvom kontekstu, ljudska prava su često kolateral partijskih i vezanih političko-interesnih trgovina. Za razliku od političara, mi nemamo misiju da se dopadnemo bilo kome ili da stičemo popularne poene, već da mijenjamo društvo na bolje, pa čak i kad to uključuje insistiranje na neprijatnim temama ili sukobljavanje sa preovlađujućom klimom. Vjerujemo da se tako ide naprijed, a ne stalnim kalkulisanjem, manipulacijama i prizemnošću", zaključila je.

Ovogodišnje nagrade za afirmaciju ljudskih prava i građanskog aktivizma uručene su Udruženju za pomoć i podršku osobama sa cističnom fibrozom Crne Gore, NVO Akciji za ljudska prava i posthumno Rifatu Rastoderu.

Predsjednik Udruženja za pomoć i podršku osobama sa cističnom fibrozom Crne Gore Vladislav Vujković kazao je da je borba koju su vodili borba za šansu i život djece.

"Vodio sam je potrebom da spasim i svoje dijete, Noru, kao i svu djecu. Vjerovao sam da će naša djeca dobiti šansu da žive, vjerovao u borbu za život, dobre ljude da će nas čuti jer je svaki život dragocjen. Nisu nas obeshrabila mnoga vrata koja se nijesu otvorila. Danas sa radošću primam ovo priznanje i posvećujem ga najhrabrijima i onima koji vode najteže bitke. Neka naša borba bude podstrek i model svima koji vode borbe za ostvarivanje ciljeva,“ kazao je Vujković prilikom uručenja nagrade.

Tea Gorjanc Prelević, izvršna direktorka HRA, kazala je da joj je velika čast što nagradu za građanski aktivizam dijeli sa kolegama iz Udruženja za pomoć i podršku osobama sa cističnom fibrozom Crne Gore i porodicom Rastoder.

"Posebno mi je drago i što nagradu dobijam od kolega sa kojima dijelim građanski aktivizam. Aktivistima je najbolja nagrada kada uspiju da pokrenu točkove pravde ili ukoče nepravdu. Ovu nagradu doživljavam kao priliku, kao nešto što može da pomogne da nas bude više koji nećemo dozvoliti da više nijedan aktivista strada onako kako je nedavno stradao Boško Pavićević, ili kako su napadani aktivisti za prava seksualnih manjina, za borbu protiv korupcije, antifašisti ili ekolozi. Doživljavam je kao priliku da nas bude više koji nećemo dozvoliti da djeca trpe nasilje bilo koje vrste, da se s mržnjom ratuje po društvenim mrežama, da se zakon nejednako primjenjuje, da bilo ko gladuje i da se bilo ko i bilo gdje ubacuje protiv reda. Pozivam sve da budemo aktivisti, da svako iskoristi svojih pet minuta da zaštiti nečije pravo i da tome naučimo djecu, jer mislim da je to najbolje što možemo da učinimo za njih i Crnu Goru", poručila je Gorjanc Prelević.

Posthumnu nagradu za Rifata Rastodera u ime porodice primio je Mirsad Rastoder.

„Velika je čast primiti ovu nagradu što po ljudskosti prepoznaje djelo Rifata Rastodera. Čast mi je da u ime porodice primim nagradu kojoj se, vjerujem, raduje i Rifatova duša jer dolazi od organizacije koja je iskreno posvećena misiji podizanja svijesti o važnosti ljudskih prava i njegove zaštite i unaprjeđenja. Rifat je volio ljude, posebno iskrene i čestite borce za građansko, pošteno i napredno društvo. Stoga mi je velika čast i emocija što se njegovo ime ovdje pominje - u okviru Festivala koji budi svijest, podsjeća na pravdu i zove na građansku odgovornosrt. Vjerujemo da će i ovog puta Festival Ubrzaj osnažiti našu vjeru u neotuđivost ljudskog dostojanstva i moć stvaralačkog i odvažnog pojedinca koji incira civilizacijske promjene. 'Nikada ne zaboravite da će Crna Gora biti zaista vječna samo ako je budemo gradili kao zajedničku kuću svih njenih žitelja bez obzira kako se ko zove, politički misli ili vjeruje', govorio je Rifat Ratoder. U to ime hvala organizatorima i svim učesnicima Festivala što hrane i brane nadu ljudskosti. Ja vidim sa vaših lica da ona večeras sija", kazao je Mirsad Rastoder.

Nakon projekcije filma, o radu na filmu i motivima koji su ih pokrenuli, govorili su reditelj Aleksandar Reljić, glavni producent Dragan Gmizić, kao i Daliborka Uljarević, ispred CGO-a koji je manjinski producent.

„Mi smo kao društvo ugušeni materijalizmom i novac je postao mjerilo svih vrijednosti, pa je tako bilo moguće i da se dozvoli da se od mjesta stradanja i velike žrtve, koju su i Crna Gora i Boka podnijele na Mamuli za slobodu, napravi mjesto jednog banalnog konzumerističkog kiča, kakav je danas, na tom mjestu, hotelski SPA rizort“, kazao je reditelj Aleksandar Reljić.

„U početku bijaše riječ, kako kaže Novi zavjet. E pa, riječi Daliborke Uljarević izgovorene na Sarajevskom filmskom festivalu o tome da se tvrđava Mamula pretvori u ekskluzivni hotelski kompleks, kao i ideja Aleksandra Reljića kako bi se film mogao napraviti bile su dovoljne“, kazao je producent Dragan Gmizić.

On, takođe, navodi još jedan važan razlog – grad u kojem je rođen, i koji ga je opredijelio da uđe u produkciju ovog filma i saradnju sa Reljićem.

„Herceg Novi je, pored Novog Sada, grad koji smatram svojim rodnim gradom. Odrastao sam na pričama o logoru na Mamuli i odlasci na to ostrvo duboko su u mom sjećanju“, kazao je on.

Festival će ove, kao i prethodnih godina, pored Podgorice imati i paralelna izdanja u Kotoru – 12. i 13. decembra u kino „Boka“ i Beranama – 13. i 14. decembra u Centru za kulturu.

Sve informacije o festivalu dostupne su na veb sajtu www.ubrzaj.me.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније