Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

13. 05. 2016. 09:32 >> 09:19
6

PRIHVAĆENA INICIJATIVA

Nikšina ploča dobija status kulturnog dobra

Uprava za zaštitu kulturnih dobara prihvatila je iicijativu NVO "Zagrad Montenegro" iz Nikšića da se zaštiti kulturno-istorijski srednjevjekovni spomenik u narodu poznat kao Nikšina ploča, koji se nalazi u župskom selu Zagrad.

"Na osnovu Inicijative, relevantnih činjenica,istraživačkog nalaza, zakonske procedure, kulturno-istorijskog značaja srednjevekovonog materijalnog dobra, Uprava za zaštitu kulturnir dobara, je prihvatila Inicijativu za uspostavljanje zaštite kulturnog dobra Nišina ploča, srednjevkovnog spomenika (stećak) koji odolijeva zubu vremena oko 500 godina", saopšteno je iz NVO "Zagrad Montenegro".

Oni su kazali da do sada bilo inicijativa da se spomenik zaštiti, privede namjeni, odnosno, da nije rađena valorizacija kulturno-istorijske vrijednosti.

"Takođe, Nikšina ploča nije evidentirana ni u dokumentaciji Ministarstva kulture iz 2010. godine, Nekropole pod stećcima na prostoru Crne Gore - uvid u stanje i odabir reprezenata za nominaciju pod zaštitu UNESKO-a", navodi se u saopštenju i dodaje da su se stekli zakonski uslovi da se aktuelni spomenik valorizuje, zaštiti i dobije status kulturnog dobra.

Stručni tim iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara, etnolog Tanja Vujović i istoričar umjetnosti Žarko Milošević obišli su lokalitet za potrebe istraživačkog nalaza

Iz NVO "Zagrad Montenegro" su istakli da je uspostavljanje zakonske zaštite Nikšine ploče veoma značajno za kulturno-istorijsku baštinu, ne samo Župe, već i Nikšića.

"Prema narodnom predanju i dostupnoj literaturi, stećak se vezuje za Nikšu osnivača plemena Nikšića po kome grad Nikšić nosi ime. Pomenuti spomenik i kult ličnosti Nikše je utemeljen u kulturno-istorijsko biće većine stanovnika Župe Nikšićke, kao i Moračana, Rovčana i dijela Nikišićana (Trebješana)", saopštili su iz NVO "Zagrad Montenegro".

Poručili su da je nephodno da se stećak postavi na adekvatnu podlogu, jer se sada nalazi na zemljanoj podlozi, pa zbog vlage može doći do naprslina i uništenja.

"Takođe, stećak je vizuelno, odnosno fizički neprimjereno postavljen što degradira pozitivan odnos brojnih turista, slučajnih prolaznika i namjernika. Kroz postupak zakonske zaštite će se raditi eleborad kojim će biti obuhvaćena i fizička zaštita stećka, čime će se spriječiti oštećenja na Nikšinoj ploči", ističe se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније