Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

03. 06. 2016. 20:01 >> 19:46
1

SIMBOLI DRŽAVNOSTI

Goranović: Njegovati kulturu sjećanja

Crna Gora, što se više okretala sebi, više se približavala modernom svijetu, a što je više usvajala univerzalne vrijednosti, bila je svjesnija svojih temelja i simbola, kazao je ministar kulture, Pavle Goranović, na otvaranju izložbe "Simboli hiljadugodišnje državnosti Crne Gore”.

Izložba autorke Anastazije Miranović otvorena je u rezidenciji predsjednika Crne Gore na Cetinju, u organizaciji Ministarstva kulture Crne Gore i Uprave za zaštitu kulturnih dobara, a povodom obilježavanja jubileja – 1000 državnosti i 10 godina obnove nezavisnosti Crne Gore.

Goranović je kazao da je izložbom oživljena memorija na identitet države, kao doprinos ukupnoj slici o našem kulturnom i državotvornom biću.

"Njegovanjem kulture sjećanja iskazujemo poštovanje prema utemeljivačima naše države i ostavljamo snažnu poruku svima koji će je, bez sumnje, na ovim osnovama dalje izgrađivati. Za uzor je tim generacijama slavna istorija zemlje kojoj su, nakon odista burne prošlosti, danas temeljni simboli - tolerancija, multikultunost, dobrosusjedstvo, antifašizam, slobodarstvo... To su vrijednosti koje su Crnu Goru i dovele do statusa stabilne, građanske i demokratske - evropske zemlje. To su i vrijednosti koje su garant da nas kulturna baština i svijest o važnosti tradicije čine ponosnim dijelom naprednog svijeta. To je i dokaz da zemlja koja drži do svoje kulture posjeduje neotuđivu prošlost i izvjesnu budućnost", kazao je Goranović.

Prisutnima se obratila i autorka izložbe, istoričarka umjetnosti Anastazija Miranović. Ona je kazala da je izložba tu da podsjeti, ukaže na noseće punktume, simbole hiljadugodišnje državotvornosti.

“Po istorijskim 'biljegama' pozavidjeli bi nam mnogi narodi i države teritorijalno veće, materijalno bogatije diljem svijeta”, naglasila je Miranović.

Izložba će biti otvorena do 13. jula – Dana državnosti Crne Gore.

Foto: Vlada Crne Gore

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније