Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

22. 05. 2013. 13:20 >> 13:20

LAJPCIG

Spomenik u čast Riharadu Vagneru

Spomenik u čast Rihardu Vagneru, autora Štefana Balkenhola, otkriven u Lajpcigu, njegovom rodnom gradu, povodom 200 godina od rođenja čuvenog njemačkog kompozitora.

 

Vagner je rođen 22. maja 1813.  u Lajpcigu. Kao dijete bio je veoma zainteresovan za književnost, a na njegovu odluku da se ipak posveti muzici, u velikoj mjeri uticala su Betovenova djela, kojima je još kao vrlo mlad bio fascicniran.

Smatra se jednim od najvećih kompozitora opere, od kojih su najpoznatije "Tristan i Izolda", tetralogija "Prsten Nibelunga", "Tanhojzer" i "Lutajući Holanđanin".

Napisao je na desetine simfonija i sonata, a objavio je i niz eseja i knjiga.

U istoriji je ostao zapamćen i kao ubijeđeni socijalista, ali i antisemita, zbog čega je bio omiljeni kompozitor nacističkog vođe Adolfa Hitlera.

Neki teoretičari smatraju da i u njegovim operama ima skrivenih poruka usmjerenih protiv Jevreja.

Vagner je svojom umjetnošću snažno uticao na niz značajnih intelektualaca, filozofa i umjetnika 19. vijeka, između ostalog i na Fridriha Ničea, koji mu je posvetio dio svojih filozofskih rasprava.

Umro je 13. februara 1883. u Veneciji.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније