Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

28. 05. 2013. 11:57 >> 11:58

ODGOVOR NA NASILJE

FOTO: Metafora koja boli

Vrt na krovu Metropoliten muzeja u Njujorku posjetiocima nudi nešto potpuno novo. Na prvi pogled dočekuje nas terasa poprskana krvlju. Kada se malo bolje zagledamo vidimo izložbu Imrana Kurešija koja nas podsjeća na nasilje - što je univerzalna istina za sve nas – uništava naš osjećaj stabilnosti i sigurnosti. Međutim, ona u isto vrijeme podsjeća da uprkos tragediji i osjećaju gubitka , postoji nada u očaju.

 

Čitava krovna terasa isprskana  je bojom osušene krvi. Sve izgleda kao poprište nekog zločina ili pod klaonice.

Ali kada se bolje pogleda, počinju da se naziru oblici, pa se u tom haosu može vidjeti lišće, grmlje, ptičja pera, krila anđela -  piktoralni i ornamentalni motivi korišćeni u persijskim i indijskim minijaturama.

 "The Roof Garden Commission: Imran Kureši", predstavlja umjetnikov emocionalani odgovor na nasilje koje se događa širom svijeta u posljednjih nekoliko decenija i njegove nade za regeneraciju i trajni mir nakon katastrofa koje su počinili ljudi. Koristeći gotovo 800 m2 otvorenog prostora kao platno, Imran Kureši, je tehnikama špricanja i polivanja crvene akrilne boje stvorio uzorke bujnog ukrasnog lišća koje evociraju na raskošne vrtove prikazane u minijaturama mogulskog dvora, i istovremeno reflektuju spektakularno zelenilo Central Parka kojim je okružen sam krovni vrt. Kureši je prvi umjetnik koji je djelo oslikao dirketno na krov, pa će posjetioci da hodaju po njemu dok gledaju samo umjetničko djelo.

Kurešijeva izložba podsjeća posmatrače kako nasilje – a to je univerzalna istina za sve nas – uništava naš osjećaj stabilnosti i sigurnosti. Međutim, ona u isto vrijeme podsjeća da uprkos tragediji i osjećaju gubitka, postoji nada u očaju.

“Ovi oblici potiču od posljedica nasilja” objašnjava se u  saopštenju muzeja.

“Oni su pomiješani s bojom krvi, ali u isto vrijeme to je mjesto gdje počinje dijalog sa životom, novi život, novi početak, nova nada.” Ova očigledna metafora je još bolnija, pogotovo u Njujorku  nakon 11. septembra i nedavnog bombaškog napada na maratonce u Bostonu.

Pakistanski umjetnik Imran Kureši, poznat je po jedistvenom stilu kombinovanja motiva, simbolike, ornamentalnih tehnika islamske umjetnosti, ali s modernim konceptualnim pristupom.

Izložba je otvorena  do 3. novembra 2013. (pogledaj.to)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније