Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

28. 05. 2013. 18:42 >> 18:53

PRIJESTONICA

Preko pola miliona eura za kulturu

U Ministarstvu kulture na Cetinju potpisan je 151 ugovor o sufinansiranju programa i projekata od značaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva u 2013., koji su odabrani putem javnog konkursa i na osnovu predloga stručnih komisija koje su vrednovale dostavljene projekte.

“Iako je riječ kriza prisutna svuda oko nas, pa i u budžetu za kulturu ove godine smo uspjeli da obezbijedimo gotovo 600.000 eura za ovu podršku Vlade Crne Gore savremenom stvaralaštvu”, kazao je na svečanosti ministar kulture Branislav Mićunović.

Prema njegovim riječima i ove godine je obezbijeđena podrška za međunarodnu podršku recentne crnogorske umjetnosti, realizaciju značajnih manifestacija i festival, novu filmsku i pozorišnu produkciju, publikovanje nove crnogorske književnosti, stručno usavršavanje na referentnim internacionalnim institucijama, odnosno ukupnu održivost sektora kulture i njen ravnomjerni razvoj na teritoriji Crne Gore.

Ministar kulture je ukazao kulturnim poslenicima da Ministarstvo pored ovog konkursa obezbjeđuje realizaciju projekata kroz Evropske programe, čije se propozicije i standardi postepeno uvode i kod nas.

“Jedan od takvih je “Program kulture 2007-2013”, a Crna Gora je članica ovog programa od 2010. Pravo na aplikaciju za sredstva u iznosu do 600.000 eura imaju institucije kulture i NVO čija je osnovna djelatnost kultura. Do sada je kroz ovaj program u Crnoj Gori podržano šest projekata: Muzički centar Crne Gore, Expeditio – Kotor, Izdavačka kuća “Oktoih”, “Plima”, Kotorski festival pozorišta za djecu”, kazao je Mićunović.

On je takođe nagalasio da se mogućnost za dobijenje sredstava otvara i kroz projekat “Evropa za građane”, čija je Crna Gora članica od oktobra 2012.

“Kroz ovaj program, gdje imaju pravo aplikacije i opštine i organi lokalne samouprave, i organizacije civilnog društva, u Crnoj Gori do sada su četiri projekta dobila sredstva za sufinansiranje, a rezltati će biti objavljeni do kraja sedmice”, kazao je ministar kulture.

On je najavio  da bi uskoro trebalo da bude stavljen u funkciju Muzički centar Crne Gore, Crnogorska kinoteka, kao i Regionalni kulturni centar u Pljevljima. Prema riječima Mićunovića nove mogućnosti za realizaciju projekata u kulturi otvaraju se kroz Master plan MACCOC-a na Cetinju.

Pomoćnica ministra kulture Dragica Milić je rekla da su konkursi Ministarstva kulture su već prepoznatljiv i dominantan vid podrške razvoja kulture na cijeloj teritoriji Crne Gore, utvrđen Zakonom o kulturi.

„Na ovogodišnjem konkursu koji se odnosio na devet oblasti kulture (likovnu umjetnost, muzičku i muzičko scensku djelatnost, književnost i književno prevođenje, časopise za kulturu i umjetnost, manifestacije i festival, prezentaciju crnogorske umjetnosti na međunarodnim manifestacijama i festivalima, pozorišnu i filmsku produkciju i projekte razvoja kulture na sjeveru Crne Gore), bilo je prijavljeno ukupno 477 programa i projekata, čiji su realizatori bili opštinske ustanove kulture i druge  institucionalne forme u kulturi, te pojedinci – autori producenti sopstvenih djela“, ukazala je Milić.

Ona je zaključila da nijesu podržani projekti sa nepotpunom i manjkavom dokumentacijom, nepreciznim i nerealnim budžetom i nepotvrđenim uslovima finansiranja, projekti pojedinaca koji se realizuju u opštinskim ili međunarodnim institucijama kulture bez podrške tih institucija, projekti koji ne ispunjavaju neophodne standarde produkcije te projekti bez obezbijeđene zaštite autorskog prava.

Milena Stanojević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније