Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavila: D.Ž.

05. 10. 2016. 21:45 >> 21:24

BORIS JOVANOVIĆ KASTEL

"Pozivno pismo suncu" - glas Mediterana

Knjiga poezije “Pozivno pismo suncu” pjesnika Borisa Jovanovića Kastela objavljena je u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva iz Podgorice, u biblioteci crnogorske poezije “Savremenik”.

U predgovoru, književnik Miraš Martinović bilježi: „Dok sam čitao 'Pozivno pismo suncu' doživljavao sam svojevrsnu čaroliju, osluškivao nepoznate časovnike koji su pokušavali da izmjere vrijeme, klepsidre iz kojih su curila zrna vječnosti sa kojim sam imao direktan doticaj. (...).Čuo sam dušu Kavafija i Seferisa, Montalea i Elitisa, Kvazimoda... Glasove svih mediteranskih pjesnika. Kastelov glas se među njima izdvajao. Bio je njihov i svoj, naš, crnogorski, ali i grčki i rimski, glas Rima i Atine, glas Doklee. Glas Crne Gore. Zemlje iz koje crpi sokove za poeziju. Kada čitate ovu knjigu, imate utisak da primate božji dar i zavjet dalekih pjesnika čija poezija, naoko izgubljena, ponovo pulsira kroz ove pjesme. (...).Dakle, Kastel je privilegovan među pjesnicima! Uzdigao se na pramac i jarbol – odakle se sa vječnošću došaptava. To je najveći stupanj i stanje koje se u poeziji može dostići. (...). Ovim pjesmama, tim epistolama Mediterana, sve je rekao! Kao da su ih vajala velika mora od iskona. Unutrašnja svakako! Sve što je nekada bilo, kroz ove stihove se vratilo i pjeva besmrtnu pjesmu od koje se i smrt sklanja. Veliki Seferis bi neke, siguran sam, potpisao kao svoje. Pozvadio bi Borisu Kastelu! Taj veliki Seferis. (…).Zadovoljstvo je pisati o ovoj poeziji, njenom autoru i kontinentu koji će se po njemu zvati. On je vrhovima školjki iscrtao mapu svoga kontinenta – usuđujem se nazvati ga Kastelijada“.

Recenzent knjige, akademik Momir M. Marković kaže da je „Kastelova poezija svečani događaj u probranoj poeziji Mediterana shodno činjenici da je ovaj prilično usamljen i nezavisan autor unio jedan novi glas u savremenu crnogorsku poeziju i kulturu poznat kao Kastelov svijet Mediterana“.

Glavni urednik Zavoda je Radule Novović, a knjigu je uredila Jadranka Đerković.

Boris Jovanović Kastel objavio je preko dvadeset knjiga poezije i eseja. Poezija mu je prevođena na italijanski, engleski, poljski, češki, mađarski, albanski i slovenački jezik. Zastupljen je u antologijama crnogorske, eks-Ju, slovenske i evropske poezije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније