Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

31. 05. 2013. 23:32 >> 23:40
3

PREVEO „GORSKI VIJENAC“

I Japanci razumiju Njegoša

Hiroši Jamasaki Vukelić je došao u tadašnju Jugoslaviju da studira ekonomiju, ali je završio u svijetu književnog prevodilaštva. I zaslužan je što danas Japanci na njihovom jeziku mogu čitati Njegoša, piše „Blic“.

Hirošijev prevodilački prvjenac bile su Srpske junačke pjesme Vuka S. Karadžića koje je njegova majka prevela sa engleskog, ali je Hiroši, nezadovoljan prevodom, uradio to direktno sa srpskog.

 

A onda ga je sredinom devedesetih godina njegov prijatelj, japanski slavista Kazuo Tanaka, fasciniran Njegošem, nagovorio da prevedu „Gorski vijenac“ .

„Počeli smo sa radom 1996. i prevodili smo punih sedam godina. Trudili smo se da prevod bude što bliži originalu, pa smo htjeli da ispoštujemo i vezani stih. Osim toga, opredijelili smo se i da japanski jezik bude iz vremena kad je Njegoš pisao „Gorski vijenac“, da izgleda kao da smo taj rukopis našli negdje na Cetinju ispisan na japanskom“, priča Jamasaki koji u Srbiji živi deset godina.

Penzionisao se kao slobodni umjetnik, a radi kao spoljni saradnik na katedri za japanski jezik beogradskog Filološkog fakulteta.

Sa profesorom Tanakom prevodio je i „Luču mikrokozmu“.

Za to im je bilo potrebno četiri godine, ali, nažalost, njegov prijatelj Tanaka nije dočekao da vidi „Luču“ na japanskom.

„Nije problem da li će Japanci razumjeti Njegoša, već je problem kako ih za njega zainteresovati. On je tamo nepoznat, a ove naše knjige su bibliografsko izdanje u ograničenom tiražu i skupe su, čak i za japanske prilike“, kaže Hiroši.

(Blic)

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније