Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

05. 06. 2013. 11:55 >> 11:57

S KARAVAĐOM U EVROPU

"Večera u Emausu" dočekuje građane

Slika "Večera u Emausu", remek-djelo jednog od najvećih slikara u istoriji umjetnosti Mikelanđela Merizija da Karavađa, izložena je u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) u Zagrebu, na zidu sobe baroka, u stalnoj postavi tog muzeja.

 

Brojni poštovaoci umjetnosti iskazali su zanimanje za izložbu pod nazivom "S Karavađom u Evropu" sa samo jednom, ali najvrjednijom, slikom ikada izloženom u Hrvatskoj.

"Večera u Emausu", ulje je na platnu koje je Karavđo naslikao 1606. u trenutku svog bijega iz Rima, dimenzija 141 centimetar puta 175 centimetara.

Slika se čuva u Pinakoteci di Brera u slikarevom rodnom Milanu, a prikazuje poznati odlomak iz jevanđelja u kojem uskrsli Hrist srijeće dvojicu učenika na putu za Emaus. 

Hrista, koji blagosilja prelomljeni hljeb, na slici okružuju dva učenika, gostioničar i stara služavka.

"Ovom izložbom Republika Italija želi u velikome stilu da proslavi ulazak Hrvatske u evropsku porodicu", istakla je italijanska ambasadorka u Hrvatskoj Emanuela D'Alesandro i spomenula kulturne događaje i u drugom hrvatskim gradovima koji su na tome tragu. 

Izložba ima i humanitarni karakter jer će sav novac, koji će se prikupiti prodajom kataloga, biti namijenjen udruženju "Vrt plavih ruža" koje pomaže zdjeci iz Specijalne bolnice za hronične bolesti Gornja Bistra, u kojoj je smješteno stotinjak djece s najtežim fizičkim i psihičkim oštećenjima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније