Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Mina [ Objavio: O.Z. ]

02. 12. 2016. 23:49 >> 23:28

OKO 20 PROGRAMA

Decembar u znaku Nikšićkih književnih susreta

U Nikšiću će u decembru, u okviru Vladine podrške razvoju kulture, biti održano oko 20 programa, a decembarski repertoar obilježiće tradicionalni devetnaesti Nikšićki književni susreti.

Na decembarskom repertoaru biće i programi organizovani povodom jubileja 60 godina postojanja nikšićke Željezare, koja sada posluje u okviru turske kompanije Tosjali holding, kao i Dani mađarske kulture u Crnoj Gori.

Potpredsjednik Opštine Nikšić, Radoš Šućur, ocijenio je da su osnaživanje nikšićke kulturne scene i jačanje i afirmacija institucija kulture u okviru Programa podrške, prevazišli očekivanja.

Potkrepljujući tu konstataciju brojkama, Šućur je naveo da je tokom ove godine realizovano 270 programa iz oblasti kulture, od kojih su Nikšićko pozorište i Zahumlje realizovali po 100, a ostale sadržaje Biblioteka „Njegoš“ i Muzeji i galerije.

„U godini za nama realizovani su prestižni muzički festivali - Bedem Fest, Lejk Fest i nedavno završeni Festival glumca. Imali smo i mnoštvo drugih programskih sadržaja koji su okupili brojnu publiku. Cilj nam je da i mališanima obezbijedimo što više predstava i sadržaja da bi ih odvukli bar na trenutak od modernih tehnologija i usmjerili ih u svijet kulture i sporta“, rekao je Šućur.

Govoreći o programima planiranim za obilježavanje šest decenija trajanja nikšićke Željezare, PR te fabrike Goran Škatarić najavio je da će 7. decembra u Galeriji „Nikola Prvi“ biti upriličena izložba pod nazivom „Zmajac metalurgije“, autora Miloša Zvicera, koja će dan kasnije biti preseljena u upravnu zgradu kompanije.

Prema riječima Škatarića, na Dan Željezare, 8. decembra, u 20 sati u Sportskom centru, biće održani koncerti grupa „Van Gog“ i „Ničim izazvan“, i upriličene druge manifestacije.

„Cilj nam je da se brojnim aktivnostima Tosčelik, kao jedna od 14 fabrika velike Tosjali holding grupe iz Turske, što više približi građanima kako bi je prepoznali kao društveno odgovornu kompaniju, koja ne samo ekonomski doprinosi razvoju grada, već i u dijelu kulturnih aktivnosti”, kazao je Škatarič.

Predstavnik Ambasade Mađarske u Crnoj Gori Duško Karagić najavio je da će u okviru manifestacije „Dani mađarske kulture“ u Crnoj Gori, u Nikšiću biti organizovan koncert svjetski poznate etno grupe Agnes Herczku i Bend.

„Planirano je da 15.decembra bude organizovana projekcija filma „Sloboda, ljubav“, za studente Filozofskog i Filološkog fakulteta, a dan kasnije u Srednjoj stručnoj školi biće priređena izložba o životu i radu Józsefa Galamba u čast 135. godišnjice njegovog rođenja”, kazao je Karagić.

U okviru programa podrške razvoju kulture u Nikšiću tokom decembra u tom gradu biće prikazano 20 programa, a osim 19. Nikšićkih književnih susreta, koji će okupiti značajna imena pisane riječi.

U ime Koordinacionog tima Programa podrške, Kristina Radović je kazala da će tokom decembra biti održane i izložbe, promocije knjiga, pozorišne predstave i filmovi za odrasle i djecu.

Program podrške razvoju kulture u Nikšiću, koji je pokrenula Vlada na inicijativu Ministarstva kulture, je četvorogodišnji projekat koji treba da rezultira unaprjeđenjem kulturnog života tog grada.

U Vladin Program podrške oživljavanja kulture u Nikšiću uključene su sve gradske ustanove iz te oblasti, kao i Narodni muzej, Muzički centar, Državni arhiv, Centralna biblioteka "Đurđe Crnojević", Crnogorsko narodno pozorište, Kraljevsko pozorište Zetski dom i Crnogorska kinoteka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније