Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

06. 09. 2017. 11:06 >> 10:35

DODIJELJENE NAGRADE

Završene "Ratkovićeve večeri poezije"

Dodjelom nagrada ovogodišnjim laureatima Tanji Kragujević i Balši Brkoviću sinoć u Bijelom Polju završene 47. Ratkovićeve večeri poezije.

U obrazloženju žirija koje je saopštio njegov predsjenik Borisalav Jovanović kaže se da je Tanja Kragujević prepoznatljiv znak jugoslovenskog i post-jugoslovenskog pjesništva već skoro pet decenija. Znak koji ima svoju trajnost kao što je ima i nagrađena zbirka "Efekat leptira".

"Riječ je o jednoj od onih knjiga koje afirmišu najbolja svojstva poezije moderne ili postmoderne, svjedno. Nema ništa efektnije i neposrednije za obrazloženje kvaliteta ove zbirke pjesama od poziva na njen naslov i njegovog proširenja na istoimenu pjesmu u kojoj je centralni stih cijele ove poetske amblematike koji glasi: Efekat leptira je stih"kazao je Jovanović.

On je istakao da mnoge sažetosti ,mnogo lirske imanentnosti simbolike, mnogo iscijeđenih iskustava, mnogo otvorenih vrata, mnogo metafizičkog konteksta kristalizacije životnog iskustva, i iznad svega zaokruženog pjesničkog koncepta kojim se preko centralne minijaturne simbolike leptira stiže do univerzuma.

Tanja Kragujević je asimilovala senzibilitet savremenosti i sačuvala savremenost poetskog bića i njegove misije, naveo je predsjednik žirija.

"Samo one pjesme i one poezije za koju ne znate kuda će vas odvesti gradeći svoje semantičke dubine , jeste dobra poezija. Riječ je o pjesmilju Tanje Kragujević koje generiše čistu poeziju što ne znači da je izvan konteksta ljepote i tragike svijeta i vremena čiji smo svedoci ", naveo je Jovanović.

Balša Brković jedan od ovogodišnjih laureata jedan je od osobenih predstavnika nove crnogorske književnosti stvorene krajem prošlog i početkom ovog milenijuma, istakao jenavodi se u onbrazloženju žirija.

"Njegova najnovija zbirka 'Crno igralište' je vizija svijeta sagledanog u jednoj kosmogoniskoj ravni u kojoj dominira vječiti faustovski sindrom, vječita šizofrenija poistovječenja sa crnim igralištem u kojem čovjek traži đavola a đavo čovjeka da bi se sve kobno završilo po čovjeka i njegovom uzaludnom radoznalnošću da spozna samog sebe i svijet. Ili kako pjesnik kaže: To se tvoje lično Ništa igra sa tobom", saopštio je predsjednik žirija.

Brković je naime, u neprestanom dodiru sa poezijom, u subjektivitetu i intimitetu sa beskonačnim. Sa poezijom kao duhovnom mjesečinom.

"Svojim najnovijim stihom gradi jednu autobiografsku preraspodjelu svijetu koja se može označiti i kao prustovsko traganje za izgubljenim a zati makar i prividno nađenim vremenom. I sve t u neizbjećnim antologijama saznačajnim literaturnim i istorijskim imenima,spisateljskim ili istorijskim imenima različitih epoha", kazao je Jovanović.

Zahvaljujući se na nagradi Tanja Kragujević kazala je da kada vrijeme pada kap po kap, njegova staloženost i složenost čini se poput milenijumskih stijena, a onda, svako malo, dođe i takvo vrijeme, kad se milenijumi rasprše, razoreni.

On je dodala da tada i ptice bježe, i ljudi, i poput udesa u biblijskim legendama, u uznemirenim morima, u nejakim barkama, stasavaju vizije svijeta, koje pod ogrtačem kože nose, kao svoje razvejane sudbine, starci , i djeca, ptice, i mladi delfini.

"Nadrealizam, dar umjetničkih spasonosnih projekcija ukrštene mašte i zbije, tu biva sasvim blizu, u prenatalnom gnijezdu, i rađa se u svakom trenu koji čini vrijeme, od koga gotovo da nam, u zalascima epoha, preostaje samo tren. Pa tačka. I opet tren. Bez vezivnog tkiva. Postojanje - umjetnosti nemogućeg", kazala je Kragujević.

U svojoj zahvalnoj riječi istakla je da Ratkovićevi snovidni spletovi nemogućeg, u kojima ne postoji nepostojanje, ne život, bliski su mi stoga u mom ukupnom, čitalačkom i pjesničkom opredjeljenju, koje staju uz poetsku i civilizacijsku apologiju humanizma Miloša, i Šimborske, sve do ultramodernih dijaloga s drvenošću Zonerbegove - pjesniče istorije, naime, kao resurekcije izgubljenog, ponikle iz cjelokupnog čovjekovog nasleđa, poput poeme spasenja-koja postojanje vraća tamo gdje ono zadobije punu i primarnu vrijednoost i važnost - u sam život.

Drago mi je da ova nagrada nosi ime pjesnika koji je nasuprot preovlađujućem epskom znaku svoje tradicije otkrivao nepregledna prostranstva individue, jednake, onoga koji tvori poeziju i zbog kojeg poezija nastaje....Zato je neprevaziženi lirik u našem pjevanju, istakao je Balša Brković u svom obraćanju žiriju i publici.

"Takođe, želim da kažem da mi je drago što će u ljetopisu ove nagrade moje ime stajati zajedno sa imenom takve pjesnikinje kakva je Tanja Kragujević. I ona je, u svom vremenu, poput onoga čijim imenom se sve ovo zove, njegovala najbolji kosmopolitski duh u doba nenaklonjeno onima kojima je svijet nepodjeljivo jedan", kazao je Brković.

 

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније