Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: J.B.Č. ]

18. 10. 2017. 20:10 >> 10:55

ZAVRŠNO VEČE

Večeras na Bijenalu dodjele nagrada

Sinoć je na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta izvedena predstava "Čuvari tvog poštenja" autorski projekat Borisa Liješevića u produkciji Gradskog pozorišta Podgorica. Večeras u 20 sati na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta na završnoj večeri Bijenala crnogorskog teatra biće dodijeljene nagrade najboljima u ovogodišnjoj selekciji.

U predstavi igraju: Dubravka Drakić, Božidar Zuber, Emir Ćatović, Branka Femić, Željko Radunović, Katarina Krek, Ivona Čović-Jaćimović, Sanja Popović, Pavle Ilić, Branko Ilić i Simo Trebješanin.

U autorskom timu, pored reditelja Liješevića, su i Rambo Amadeus koji je uradio muziku, Gorčin Stojanović kao scenograf, kostimografkinja Tijana Todorović i dramaturškinja Stela Mišković.

Nakon predstave, glumačka ekipa je uz medijatorku Mariju Čolpu na okruglom stolu kritike i medija razgovarala sa publikom o procesu rada na predstavi.

Glumica Dubravka Drakić je istakla da je za nju bio karakterističan proces stvaranja predstave kroz improvizaciju.

"Na dan premijere imali smo gotovu predstavu i dogovorili se da se u taj mozaik ne ubacuju novi kamenčići, iz nekoliko razloga. Prije svega tema je vrlo specifična i ulažemo veliku koncentraciju u svako igranje da ne bi pretjerali, da ne bi nekog povrijedili, prije svega da ne bi povrijedili naš tromjesečni rad. Prije svakog igranja odradimo probu, da bi bili sigurni da se svi kamenčići uklapaju u mozaik, da bi predstava uvijek djelovala neposredno, sveže, igrano kao da je na nivou improvizacije a zapravo nema nikakve improvizacije, sve je vrlo izvagano i izvedeno sa ogromnom koncentracijom, kako bi ispričali priču koja se prije svega tiče nas a onda se nekako kroz to što se tiče nas i mi trudimo da napravimo taj vez i da se povežemo i sa publikom", kazala je Drakić.

O tome koliko joj je značila pomoć kolega, govorila je glumica Branka Femić.

"U prvom činu improvizacija ja sam se apsolutno prepuštala, a onda smo već kreirajući lik roditelja počeli više da promišljamo u tom pravcu i tu je svima nama bila dragocjena pomoć kako Borisova tako i Stelina, ali najviše pomoć koju smo pružali jedni drugima dok smo iz tog buketa ideja i improvizacija birali najbolje, bez ikakave sujete. Drago mi je što smo napravili predstavu koju publika voli, kojoj se raduje i koju više puta gleda. Zaista prija kada vam publika kaže da ih je predstava pomjerila i da je njihov doživljaj bio potpun", kazala je Femić.

Boris je nama došao samo sa idejom, hajde da radimo predstavu o poštenju, kazao je govoreći o procesu stvaranja predstave glumac Željko Radunović.

"Na prvim probama pričalo se o svemu i svačemu, da bismo nakon par druženja došli do teme škole, zapravo škola je bila Dubravkina ideja, koja je odmah usvojena I tako je korak po korak, nastalo sve što ste vidjeli večeras. Nisam baš bio oduševljen idejom da tako gradimo predstavu, čak mi je jedno vrijeme bilo jako teško što namam dramski tekst ispred sebe, na osnovu koga mogu da radim. Dešavalo se da nakon što oduševljeni pomislimo da smo nešto stvorili, postigli, on dođe i kaže – sad ćemo sve ispočetka. Međutim, ostao sam u predstavi, iako sam se neko vrijeme nosio mišlju da izađem iz projekta, i sada mi je izuzetno drago što je tako jer smo napravili nešto zaista posebno.”

Večeras u 20 sati na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta na završnoj večeri Bijenala crnogorskog teatra biće dodijeljene nagrade najboljima u ovogodišnjoj selekciji.

Nakon dodjele nagrada, studenti Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju će izvesti perfomans "Koraci", odabrane vježbe iz predmeta Scenski pokret, prof. Ferid karajica, saradnik Julija Milačić.

Igraju: Anđela Radović, Vule Marković, Vukan Pejović, Marija Labudović, Jelena Đukić, Marija Đurić, Milica Šćepanović, Omar Bajramspahić, Marko Todorović, Pavle Popović i Vanja Jovićević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније