Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: J.B.Č. ]

22. 10. 2017. 18:48 >> 18:24
1

U BEOGRADU

Uspješna promocija knjiga Branke Bogavac

Sala opštine na Vračaru sinoć je bila tijesna da primi sve koji su željeli da prisustvuju beogradskoj promociji djela Branke Bogavac "Razgovori u Parizu" i "Od beznađa do nade". Promociju su organizovali Crnogorska nacionalna zajednica Beograd i opština Vračar.

Kako je saopšteno iz Crnogorske nacionalne zajednice Beograd, osim autora o knjigama su govorili Božo Koprivica književnik, Ljubeta Labović književnik i novinar i Ivana Hadži-Popović književnik.

Svi su, kako navode, izuzetno nadahnuto govorili o knjizi koja predstavlja svojevrsnu Antologiju ličnosti koji su velikim djelom obilježili svoje vrijeme, Borhes, Umberto Eko, Sioran, Adonis, Kadare idr.

"Gotovo sve sagovornike Branke Bogavac u knjizi 'Od beznađa do nade-Razgovori u Parizu' simbilički povezuje naslov romana nobelovca Imre Kerteša, 'Besudbinstvo'. Mnogima je bilo oduzeto pravo čak i na sopstvenu sudbinu, bili su u čeljustima mračnih ideologija i logora smrti, prognanici bez domovine i adrese. Na sreću nikada nijesu pobjegli od svojih knjiga, oslobađali su se pisanjem. Branka Bogavac je pokazala veliko požrtvovanje i odvažnost u tim njihovim tragičnim odisejama čime su postali dio i njene i naše sudbine. Jer tokom decenija dok su ovi razgovori nastajali, rušena je i naša domovina Jugoslavija, i na vratima naše slobode kucala je diktatura. Bogavac to osjeća i u mnoge razgovore, ne samo sa Đerđom Konardom, uključuje i naše jugoslovenske i balkanske teme i trauma", kazao je govoreći o knjizi Ljubeta Labović.

"Problem koji postavljaju knjige Branke Bogavac je problem koji postavlja i sama književnost i umjetnost, ili kako kaže jedan od njenih sagovornika Ernesto Sabato: Od Sofokla do današnjih dana on je isti, ljudska sudbina", kazala je Ivana Hadži-Popović.

Na kraju večeri, Ivana Hadzi-Popović je rekla da Pariz, Beograd, Montenegro, to je ono što vezuje sve nas ovdje i svi smo došli da se zahvalimo Branki Bogavac na njenim knjigama "Razgovori u Parizu" i "Od beznađa do nade".

Iz Crnogorske nacionalne zajednice su kazali da će prisustvo Branke Bogavac dobitnika ordena viteza umjetnosti i književnosti, ali inspirativnih govornika ostati upamćeno kao izuzetan kulturni događaj u Beogradu.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније