Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

09. 07. 2013. 11:22 >> 11:23

NAKON 13 GODINA

Smijenjen direktor "Boljšoj teatra"

Ruski ministar kulture Vladimir Medinski smijenio je generalnog direktora "Boljšoj teatra" Anatolija Iskanova i na njegovo mjesto postavio Vladimira Urina, rukovodioca Moskovskog muzičkog teatra "Stanislavski i Nemirovič-Dančenko".

 

Medinski je odluku objavio na pres konferenciji u "Boljšoj teatru" pri susretu sa umjetnicima. 

Ruski ministar kulture Vladimir Medinski rekao je će doskorašnjem direktoru "Boljšoja" biti ponuđeno mjesto savjetnika ministra za pozorišta i da će biti predložen za vladinu premiju. 

Novi direktor Vladimir Urin obraćajući se novinarima i članovima ansambla rekao je da očekuje njihovu pomoć i da ne planira da sprovodi nikakve revolucije u "Boljšoj teatru". 

Iskanov je na čelu "Boljšoj teatra" bio 13 godina, a posljednji ugovor koji je imao sa ministarstvom trebalo je da važi do jeseni 2014.

Upravljanje Iskanova "Boljšoj teatrom" bilo je obilježeno čitavim nizom skandala vezanih za rekonstrukciju Istorijske scene najpoznatijeg teatra u Rusiji, ali i sukobima s vodećim balerinama i baletanima. 

Posljednje tri godine "Boljšoj" su napustili solisti baleta Natalija Osipova, Ivan Vasiljev, Anželina Voroncova, a primabaletanu Nikolaju Ciskaridzeu ugovor nije produžen. 

Ciskaridze je otvoreno kritikovao rekostrukciju Istorijske scene kao lošu i neadekvatnu, nakon čega je dobio čitav niz administrativnih kazni. 

Čuvena ruska balerina Svetlana Zahrova odbila je prošle nedjelje da učestvuje u novoj postavci baleta "Evgenije Onjegin" gdje je raspoređena u drugi plan. 

Najveći skanadal u "Boljšoj teatru" u posljednje vrijeme je ipak napad na umjetničkog direktora Sergeja Filina početkom godine, za čiju se organizaciju tereti solista baleta Pavel Dmitričenko. 

Smjena Iskanova posljednja je u nizu iznenadnih promjena rukovodećih osoba u vodećim kulturnim institucijama. Samo u julu smijenjeni su Irina Antonova s mjesta direktora "Puškinovog muzeja lijepih umjetnosti" na čijem je čelu bila 52 godine i Boris Saltikov s mjesta direktora "Politehničkog muzeja".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније