Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

09. 07. 2013. 12:15 >> 12:16

LONDON

"Tejt modern" ugostio bivšeg zatvorenika

Ibrahim el-Salahi sudanski je umjetnik koji prošao trnovit put da bi došao do momenta u svojoj karijeri kadu mu je veliku retrospektivu otvarila londonska galerija savremene umjetnosti "Tejt modern" (Tate Modern).

 

Njegovo međunarodno umjetničko obrazovanje i rad doveli su ga 1969. na mjesto kulturnog atašea pri Sudanskoj ambasadi u Londonu. Na tom je mjestu ostao do 1972. nakon čega se vraća u Sudan. Tu je radio u Ministarstvu kulture sve do 1975. kada je bez suđenja zatvoren.

Šest mjeseci je proveo u zatvoru nakon čega je neobjašnjivo pušten, na isti način kao što je i iz nerazjašnjenih razloga bio zatvoren.

1977. prihvatio je ponudu da ode u Katar na mjesto ministra kulture. Kako je rekao za britanski "Gardijan", 21 godinu je ćutao o tome kako je umjetnik, sve dok se ponovno nije vratio u London.

Za "Gardijan" je govorio i o strašnim uslovima svojeg zarobljeništva, o tome kako ih je deset dijelilo jednu ćeliju, a samica je bila kazna za one koje bi ulovili s bilo kakvim pisanim materijalima. Ipak, on je svoj rad nastavio na komdićima koje je uspio da zakopa. To zarobljeništvo je na neki način bilo slično uslovima u kojima su afrički umjetnici stvarali jer, prema njegovim riječima, “decenijama su afrički umjetnici radili u vakumu”.

Svoj umjetnički rad Salahi je započeo šezdesetih i u nekoliko prvih decenija njime dominiraju elementarne forme i linije, a nešto kasnije, zadržavajući apstraktnost, prelazi na organske oblike koji se zadržavaju i do najkasnijih radova u kojima počinju da prevladavaju crna i bijela boja. Jedan je od prvih umjetnika koji je uveo arapsku kaligrafiju u svoje slikarstvo.

Izložba u "Tejt modernu" u Londonu otvorena je do 22. septembra, a izloženo je stotinjak Salahijevih radova.(Gardijan)

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније