Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

15. 07. 2013. 10:27 >> 10:28

JEDNOGLASNO

„Kinez“ najbolji tekst za djecu

Nagaradu na Konkurs za najbolji dramski tekst za djecu i mlade ASSITEJ centra Crna Gora, dobio je tekst „Kinez“ pod šifrom Plavi slon autorke Maje Todorović.

Nagrada, podrazumijeva 3000 eura, praizvedbu u koprodukciji Gradskog pozorišta Podgorica i Kotorskog festivala pozorišta za djecu u pozorišnoj sezoni 2013-2014. godine i prevod na engleski jezik.

Konkurs je organizovan u saradnji sa Kotorskim festivalom pozorišta za djecu i Gradskim pozorištem Podgorica, a pristiglo je 20 dramskih tekstova.

Članovi žirija u sastavu: Igor Bojović, dramski pisac, Ivana Mrvaljević, glumica i producentkinja i Maja Mrđenović, pozorišna kritičarka i teatrološkinja jednoglasno su donijeli odluku o nagradi.

"Riječ je o suptilnom, poetski napisanom komadu za uzrast preko 12 godina, koji ozbiljno pristupa temi bolnog odrastanja u okruženju poremećenog sistema vrijednosti, u kojem imaginarni, iščašeni svijet kompjuterskih igrica postaje realnost otuđene, usamljene, zbunjene djece", navodi se u obrazloženju žirija.

Tekst se svojoj ciljnoj publici obraća sa punim poštovanjem, ne podcjenjujući njene emotivne i intelektualne potencijale, bez natruha paternalizma i didaktike.  

"Pogled na okruženje u kojem vlada naivno uvjerenje da će azijatska kvazi-magija i jeftine igračke sa kineske pijace nadomjestiti nedostatak ljubavi kojem su ova djeca izložena u najosjetljivijem periodu svog života dat je iz vizure mladih ranog pubertetskog uzrasta, a ne nadmoćno iz ugla odraslog čovjeka. Takođe, dodatna vrijednost ove drame leži i u njenoj repertoarskoj zanimljivosti, scenskoj potentnosti i izazovnosti i produkcionoj izvodljivosti", pojašnjava žiri.

Uz prvonagrađeni komad još su se čvrstinom dramske strukture, osjećajem za scenski ritam, maštovitošću i vještinom vođenja priče izdvojili tekstovi „Modrikača“ pod šifrom Mašin gljivar Stefana Boškovića, „Vilinski prah“ pod šifrom More Than Words Ivane Dedić i „Bijela bajka“ pod šifrom Suncokret, koji je napisala Stela Mišković.

Drame „Modrikača“ i „Vilinski prah“, koje karakterišu teme iz svijeta vila i vilenjaka, što pod uticajem ljubavi stiču ljudske osobine, kao i komad „Bijela bajka“, nastao po motivima pripovjetke „Slavuj i ruža“ Oskara Vajlda, ukazuju na školovane autore koji će se profesionalno baviti dramaturgijom, što žiri sa velikim zadovoljstvom apostrofira.

Pobjednički tekst biće predstavljen javnosti 30. jula, kroz scensko čitanje u okviru festivala Kotor art, kada će biti uručena i nagrada.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније