Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

17. 07. 2013. 15:43 >> 15:43

SADA OTKRIVENA

Velika krađa Pikasovih djela

Pastorka slavnog slikara Pabla Pikasa, Ketrin Hatin-Blej tvrdi kako je iz njene kuće ukradeno više od 400 njegovih umjetničkih djela, koja je naslijedila od svoje majke, inače posljednje Pikasove žene.

 

Vrijednost ukradenih radova procjenjuje se na više od milion eura. Litografije, skice i akvareli su ukradeni u periodu od dvije godine iz njene kuće, a ona sumnja da ih je uzeo muškarac koji se predstavio kao majstor i koji je tu obavljao neke radove. Hatin-Blej je  jedina kćerka Pikasove druge supruge Žakline Rok.

Hatin-Blej je krađu prijavila organizaciji koja vodi brigu o naslijeđu španskog umjetnika, a oni su jedno od djela koje je bilo u vlasništvu pastorke uočili u Parizu na prodajnoj aukciji.

Ona vjeruje da su umjetnička djela ukradena u razdoblju od 2005. do 2007. ali je krađu otkrila tek 2011. kada je provjerila ormare u prostoriji gdje su bila pohranjena.

Hatin-Blej je djela naslijedila od svoje majke i držala ih je u jednoj prostoriji u svojoj vili, zaključane u ormaru godinama.

"Otišla sam da provjerim da li je sve uredu i vidjela sam da ih nema tamo", otkrila je tek sada Hatin-Blej za "Le Parisian".

65-ogodišnja Hatin-Blej inače živi u Chateau de Vauvenarguesu u Provansi, gdje joj je sahranjena majka i očuh Pikaso.

Istraživanje sprovedeno prošle godine je pokazalo da su umjetnička djela Pabla Pikasa u vrhu tabele onih koja se najviše kradu. Prošle godine je registrovano 1.147 ukradenih ili nestalih slika i skica ovog velikog umjetnika. Međutim, nejasno je da li su u ovaj broj bili uključeni i radovi koji su nestali iz kuće njegove pastorke.(britanski "Telegraf")

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније