Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

23. 07. 2013. 13:28 >> 13:29

DON BRANKOVI DANI

Za najmlađe - KotorAr-Tić

I ove godine Don Brankovi dani muzike priređuju koncert za najmlađe. Sada već prepoznatljivi KotorAr-Tić po konceptu pijanistkinje Marine Milić-Apostolović biće na programu sjutra, 24. jula, na dvije lokacije.

 

Koncept kostimiranog koncerta "Zdrav duh pobjeđuje" zasnovan je na pričama o slavnim likovima iz prošlosti koji su se herojski borili protiv svojih bolesti. Među njima su Ana Magdalena i Johan Sebastijan Bah, Georg Fridrih Hendl, Ludvig van Betoven, Frederik Šopen, Sergej Rahmanjinov, Klara i Robert Šuman, Nina i Edvard Grig. S ciljem da djeci ulije duhovnu snagu i da im da primjer kako da izdrže u borbi protiv raznih bolesti, koncert predstavlja idealan program za djecu na bolničkom liječenju.U prijepodnevnom terminu, od 11 sati učesnici radionice i koncerta družiće se svojim vršnjacima u Opštoj bolnici u Kotoru, gdje će u okviru koncerta "Zdrav duh pobjeđuje" biti predstavljena djela Betovena, Baha, Šopena, Šumana, Griga. Drugi program pod nazivom "Čojstvo i junaštvo u muzici" predviđen je za 21 sat u Crkvi Sv. Duha, kada će biti izvedene kompozicije Rahmanjinova, Prokofjeva, Miroslava Štatkića i Marka Tajčevića. 

Koncert "Zdrav duh pobjedjuje" dio je humanitarne akcije „Umjetnost djeci“ kojom se od prodatih karata na koncertima DBDM, kao i od sponzorstava prikupljaju sredstva za adaptaciju djecijeg odjeljenja kotorske bolnice.

KotorAr-Tić, muzička radionica, svojevrstan kutak za djecu i svakako jedan od brendova Kotor Arta, razvija ljubav prema umjetnosti i njeguje najmlađu publiku. Ovogodišnja radionica posvećena je pjesniku Petru Petroviću Njegošu, povodom obilježavanja 200-godišnjice rođenja ovog vladara i vladike Crne Gore.

Pijanistkinja Marina Milić-Apostolović, uvijek agilna da povezuje istoriju, književnost i slikarstvo s muzikom, kako bi muzičku umjetnost što više približila djeci Kotora i strancima, realizuje radionicu s temom „Čojstvo i junaštvo u muzici“. Kroz citate Gorskog vijenca program radionice uči djecu o vrijednostima za koja se zalagao Njegoš, povezuje čojstvo i junaštvo u muzici S. Rahmanjinova i S. Prokofjeva, ruskih kompozitora čiji se jubileji takođe obilježavaju ove godine. KotorAr-Tić prezentuje i tradicionalne igre kroz djela M. Tajčevića i M. Štatkića.

Marina Milić-Apostolović, pijanistkinja i redovna profesorka Akademije umetnosti u Novom Sadu, prvi kostimirani interaktivni koncert postavila je u Londonu 2001.  Tada je direktor kompanije „Stenvej“ takav pristup, inače naučno izučavan i potvrđen MBA disertacijom na Univerzitetu u Batu, ocijenio riječima: „Naprosto genijalni pristup, nigdje do sada viđen!“ Devetnaest godina provedenih u prestonici Velike Britanije ostavili su traga na ovu neobičnu ličnost, koja je i umjetnica Bi-Bi-Sijevog Radija 3. Njen portret u Sali slavnih Stenvej hola može se vidjeti uz najveće pijaniste prošlosti i sadašnjice. Kreirala je i specijalne kompakt-diskove i DVD zapise za najmlađe, sve sa željom da djecu privuče klasičnoj muzici. U Londonu je 1991. osnovala fond „Laza Kostić“ s ciljem promovisanja srpske kulture u svijetu na najvišem nivou, čiji je najveći projekat bila predstava Henri VI (2012) na Kulturnoj olimpijadi u londonskom teatru "Glob".

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније