Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

24. 07. 2013. 21:18 >> 21:18

PISAC RAZOČARAN

Nezadovoljna svojim likom u romanu

Američka glumica Skarlet Johanson očito nije bila polaskana što je bila inspiracija za lik u romanu francuskog pisca Gregora Delakora, s obzirom na to da njeni advokati tuže pisca i njegovog izdavača "JC Lattes" zbog "povrede ugleda".

 

Roman "La première chose qu’on regarde" (Prva stvar koju primijetimo), francuskog pisca Gregora Delakora objavljen je proljetos u Francuskoj, gdje je dobio prilično oštre kritike pa je tako "Mondo" zaključio kako je riječ o "slatkastoj knjizi".

Ali "slatkast" izgleda nije bio za glumicu Skarlet Johanson, čija se dvojnica u jednom trenutku pojavljuje u priči. Delakor svom protagonisti Arturu, obilježenom traumama iz djetinjstva, priređuje veliko iznenađenje: na vratima njegovog stana u francuskoj provinciji se odjednom pojavljuje Skarlet Johanson, traži da prenoći nekoliko dana, kako bi se sklonila od neprestane pažnje javnosti.

Nakon šezdeset stranica Delakor otkriva da lik Skarlet Johanson nije zaista slavna glumica, nego djevojka pod imenom Džejni, u koju se – očekivano – glavni lik zaljubi. Autor je u intervjuu za pariski "Figaro" izjavio kako je lik zamišljen kao "omaž ljepoti Johansonove" i da je riječ o komplimentu, sa čime se glumica očito ne slaže. Zato je tužila i Delakora i izdavačku kuću "JC Lattes" i tražila odštetu za "neovlašćeno korišćenje" svoje ličnosti, kao i zabranu bilo kakve filmske adaptacije romana.

"Veoma sam razočaran", izjavio je Delakor, koji se pita i je li glumica uopšte pročitala roman, zasad objavljen samo na francuskom. U svakom slučaju, Delakor je dobio odličnu reklamu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније