Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

05. 08. 2018. 12:30 >> 12:15

DRUGO VEČE

Bedem fest u znaku Beogradskog sindikata

Muzičku manifestaciju Bedem fest, koji se devet godina održava na zidinama stare gradske tvrđave, obiježio je u subotu, druge festivalske večeri, hip hop sastav Beogradski sindikat za čiji je nastup tražena karta više.


Beogradski sindikat došao je na Bedem i u atmosferi od koje su se ”tresle” gradske zidine potvrdio da je ”sada jači nego ikad”, a publika, koja ih je dočekala ovacijama i znala svaku riječ njihovih pjesama, poručila im je da nijesu samo ”diskretni heroji”.

Sastav, prepoznat po tekstovima koji ukazuju, opominju i pozivaju na otpor protiv svega lošeg u vremenu sadašnjem, nastup je počeo pjesmom ”Za sve moje ljude”, a onda su zajedno sa publikom, kao jedan, ”Svim srcem”, otpjevali ”Baladu disidenta” i poručili da je ”Dan za pobedu” i da ”Sistem te laže ”.

I dok su sa publikom išli ”Pravo kroz vetar” svijetla su se na tvrđavi isključila, a mrak su ”razbili” blicevi sa mobilnih telefona, pojačani sa svjetlošću baklji. A kada su sa bine krenuli stihovi devete po redu pjesme tog sastava, sa zidina tvrđave zasvijetlilo je visoko podignutih devet baklji, što je simbolično označilo devet godina trajanja Bedem festa.

Jedan od članova Beogradskog sindikata, Feđa Dimović, rekao je uoči nastupa novinarima da se ne bave politikom, već samo muzikom.

”Ima dosta onih koji se time bave, a to su oni što nastupaju po konvencijama političara, koji se grebu i dobijaju neke privilegije, da budu državni bendovi. Mi smo muzičari koji šalju neku poruku koja je antipolitička”, rekao je Dimović.

On je ocijenio da su ”mladi, nažalost bombardovani sa svih strana raznim lošim uticajima i medijima koji im kroje loš ukus”.

Prema njegovim riječima, vrlo je jasno da je “period ispiranja mozga i opšte budalaštine, opšteg neukusa i bezidejnosti”, što je neki način da se “kontrolišu mladi kako ne bi razmšljali svojom glavom i bili jednostavno biračka mašinerija ili jeftina radna snaga”.

”Kao Beogradski sindkat možemo da utičemo u nekim okvirima u kojima postojimo, u okvirima interneta. Nijesmo u medijima, ni onim koji su opozicioni, ni onim koji su pozicioni”, rekao je Dimović. 

Govoreći o “statusu” Beogradskog sindikata, Dimović je rekao da su zahvalni Bogu što su slobodni, jer je “privilegija da čovjek bude slobodan, da može da kaže ono što misli, da radi ono što voli”.

“Napravili smo taj neki model da od muzike ne moramo da zarađujemo, da je naš čist ćar da dođemo, odradimo koncert i da imamo svi neke svoje profesije od kojih izdržavamo sebe i svoje porodice, a neku ljubav, ideju i borbu tu sindikalnu koristimo da pošaljemo poruku”, rekao je Dimović.

On je ukazao da je svaka borba teška i robija, i nije laka stvar, jer da bi čovjek bio slobodan mora da prođe težak put, mora da bude razvučen kroz blato. 

”Naš prošli koncert u jednom dijelu medija bio je užasno napadnut i mi označeni kao neki velikosrpski nacionalisti. Ali mi smo na te stvari navikli i u Srbiji ili bilo gdje da se pojavimo, jednostavno onima koji kontrolišu medije, koji žele da pokradu, da slažu narod, mi smo protivnici”, ustvrdio je Dimović.

Drugo festivalsko veče otvorio je pobjednik partnerskog Bunt rok festival, Sergio Lounge, a publika se družila i sa nikšićkim pank rok bendom Off Duty, koji je na sceni Bedema proslavio svoj deseti rođendan i promovisao EP ”Putokaz”. 

„Godinama se rado odazovemo pozivu Bedem festa, kojeg se sjećamo kada je počinjao i bio samo interesanta ideja, a danas je izrastao u festival velikih razmjera i postao ikona grada Nikšića“, kazali su članovi tog sastava.

Hrvatski maskirani dvojac, elektropop grupa Nipplepeople, poznat po singlu ”Sjutra” nastupio je oko ponoći i prenio publiku u neku novu dimenziju te vrste muzike.

Njihove nastupe karakteriše naglašena tajanstvenost, što je način da ”u moru žutila na muzičkoj sceni stave svoju muziku u prvi plan“.

Zatvaranje druge noći festivala pripalo je mađarskom sastavu Belau, koji se sa publikom družio do skoro tri sata iza ponoći.

Festival tradicionalno traje tri dana, a završava se večeras nastupima makedonskog sastav KI, Zorice Kondže, Kaliopi, novosadskog alternativnog sastava Obojeni program, benda Repetitor i Filipa Ravića koji nastupa kao DJ IRON.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније