Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ B92; Objavila: J.B.Č. ]

12. 08. 2018. 18:26 >> 19:39

SARAJEVSKI FILMSKI FESTIVAL

Sjutra premijera filma "Granice kiše"

Premijera filma "Granice kiše" biće održana sjutra u okviru Sarajevskog filmskog festivala. Film je autorsko djelo reditelja Nikole Mijovića i Vlastimira Sudara, a realizovan je i uz pomoć ministarstava kulture Crne Gore i Bosne i Hercegovine kao i Radio Televizije Crne Gore i producentske kuće "Montenegro max film". Film će otvoriti i festival u Nišu 25. avgusta.

Film "Granice kiše" je priča o ljubavi i nadi. Radnja je smještena u danas napuštena sela na granici Crne Gore i Hercegovine, u blizini granice sa Hrvatskom. Glavna junakinja Jagoda stiže iz grada da posjeti rodbinu i sprema ispite, a njeno prisustvo donosi promjene i nadu svima koje sretne, razotkrivajući sve naše svakodnevne strahove, predrasude i netrpeljivost prema drugačijem. 

Glavne uloge tumače mladi glumci poput nikšićanke Kristine Stevović, Vahidina Prelića iz Užica i Roberta Budaka iz Zagreba, a glumačku ekipu čine i Dubravka Drakić, Momo Pićurić, Marta Pićurić, Stanislava Adžović, Momo Brkić, Vejo Kasalica, Aleksandar Radulović, Željko Milošević, Karlo Kalezić i po prvi put na filmu dečaci iz Trebinja – Neđeljko Milović i Ognjen Vujović. Kao specijalni gosti, u filmu se pojavljuju francuski džez violinista Ugo Rabec i mlada operska pjevačica Dušica Bijelić, koju je londonski "The Independent" 2014. godine proglasio za jednu od osam najtalentovanijih mladih umjetnika u Velikoj Britaniji. Proizvodnja filma počela je još davne 2008. godine, kada je film osvojio prvu nagradu za projekat u razvoju u okviru CineLink programa baš na Sarajevo Film Festivalu. Film je potom osvojio sredstva i na prvom javnom konkursu za kinematografiju Ministarstva prosvete i kulture Republike Srpske, te kasnije i Ministarstva kulture Crne Gore i Filmskog centra Srbije. 

Snimanje je počelo u ljeto 2011. godine, ali je usljed čestih produkcijskih problema u regionu, moralo da se prekine.

Snimanje je nastavljeno tek 2015. godine, a producent i ko-autor Vlastimir Sud je izjavio: "Na naš film 'Granice kiše' kao da su se srušili svi mogući problemi koji mogu da se dese prilikom snimanja jednog igranog filma. Nije mi poznato da se jedan projekat ovako 'opirao' da se pojavi pred publikom, i šokove smo doživljavali do pred sam kraj post-produkcije. Ne može se opisati uzbuđenje koje poslije deset godina rada osjećamo, i iskreno se nadam da će publika osjetiti toplinu koju ova filmska priča ima. Volio bi da se ispune one poznate Gandijeve riječi da dobre stvari dolaze polako, što je i razmišljanje potpuno u duhu našeg filma". 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније