Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

04. 09. 2018. 23:26 >> 23:06

BIJELO POLJE

Promovisana knjiga "Ademove suze"

U sklopu književnih susreta Ratkovićeve večeri poezije danas je u Parku pjesnika u Bijelom Polju, priređena promocija prošlogodišnje dobitnice Nagrade RVP za pjesnike do 27 godina, Emine Selimović.

"Pjesnik nikada nije zanimljiv po svojim emocijama već po tome da li umije da ih izrazi. U zbirci Emine Selimović vidimo da ona to umije te da vlada formom i sadržajem što potvrđuje njenu stilsku izgrađenost", kazala je književna kritičarka Ksenija Rakočević.

Ona je potom dodala da nositi prezime Selimović dovoljno u svijetu poezije, pjesme i knjige uopšte, a Emina je svojom knjigom "Ademove suze" opravdala svoje prezime.

Rakočević je potom govorila o mitovima koji prožimaju Eminino djelo, te da je u njemu smrt osnovni motiv.

"Sam naslov ima jasnu asocijaciju na početak ali i na kraj, a upravo kraj, odnosno smrt jeste osnovni motiv ove zbirke. Upravo smrt predstavlja onu granicu koja vrijeme dijeli na ono prije, koje je uvijek pozitivno konitirano i ono poslije koje nosi negativnu konotaciju. Svima nam je poznato da je Adem ili Adam onaj prvi biblijski, praiskonski, za čiji grijeh mi svi ispaštamo, tako i da je grijeh jedan od lajtmotiva Eminine poezije", kazala je Rakočević.

Nagrađena pjesnikinja podsjetila je prisutne da njena zbirka ima jasnu poruku koja se ogleda u tome da nije tačno da muškarci ne plaču već da oni i te kako plaču.

"Oni zapravo mnogo plaču i dokaz za to je prvi čovjek na zemlji koji kada je protjeran iz raja prvo je zaplakao. Njegove suze su bile katarzične, a sa psihološkog aspekta smatram da su i moje pjesme katarzične, jer sve što sam proživjela i doživjela pretočila sam u poeziju i oslobodila ga se", istakla je Selimović.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније