Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavila M.L.B. [ Mina ]

05. 09. 2018. 17:49 >> 17:40

U NIKŠIĆU

Umjetnici oživjeli tradicionalno bojenje vune

Na izložbi pod nazivom Sve boje Crne Gore – bojenje vune biljnim bojama, u galeriji “Ilija Šobajić” u Nikšiću, predstavljeni su radovi 19 umjetnika, nastali u julu na međunarodnoj umjetničkoj koloniji na gradskoj tvrđavi Bedem.

Predstavnica Međunarodnog multimedijalnog centra Klubo iz Barija, Andrijana Popović, kazala je da su umjetnici u okviru kolonije naučili i oživjeli tradicionalni metod tretiranja vune, farbane bojama dobijenim od cvekle, oraha, luka i drugih proizvoda iz prirode.

”Radionica je uspjela da prenese studentima, umjetnicima i svim učesnicima inovaciju koja je ljudska, koju treba probuditi i stvarno se nadam da će ovako nešto da zaživi, da ćemo naredne godine opet da se družimo, ali i da će ovu ljepotu naše oko da prepozna uvijek i zauvijek”, rekla je Popović na otvaranju izložbe.

Istoričarka umjetnosti, Violeta Vukosavljević, podsjetila je u ime organizatora izložbe, Javne ustanove Muzeji i galerije Nikšić, da je izložba završnica projekta pod nazivom Sve boje Crne Gore – bojenje vune prirodnim bojama, čiju realizaciju je pomoglo Ministarstvo kulture.

”Cilj je bio da se približi vuna kao prirodni materijal, pogodan za umjetničku obradu, kao i naglašena veza između čovjeka, prirode i umjetnosti”, rekla je Vukosavljević.

Umjetnička kolonija održana je u julu, a trajala je četiri dana i imala je međunarodni karakter, jer je okupila umjetnike, profesore i studente akademija iz Beograda, Trebinja, Podgorice i Nikšića.

Na izložbi su predstavljeni radovi Arpada Pulaia, Isidore Ivković, Katarine Ivković, Mine Krstajić, Ivane Veljović, Olivije Ivanović Strugar, Jelene Pavićević, Danijele Stjepčević Laušević, Aleksandre Radosavović, Merise Mehmedović, Kristine Lazarević, Valdane Mirković, Anke Gardašević, Jelene Đukanović, Milke Delibašić, Ane Miljkovac, Zorice Baltić, Marije Vemić i Kristine Radović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније