Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: J.B.Č. ]

27. 09. 2018. 10:43 >> 10:23

VEČERAS U NIKŠIĆU

Počinje Međunarodni festival gitare

Trinaesti Međunarodni festival gitare Nikšić biće svečano otvoren večeras koncertom njemačke solistkinje Julije Trinčuk u pratnji Crnogorskog simfonijskog orkestra pod dirigentskom palicom maestra Grigorija Kraska, u sali Nikšićkog pozorišta sa početkom u 20 časova. Publika će imati priliku da čuje koncert "Aranjuez", jedno od čuvenih djela španskog kompozitora Hoakina Rodriga.

"Veoma se radujem nastupu. Koncert 'Aranjuez' je jedno od najljepših djela koje je napisano za gitaru i orkestar i sigurna sam da će naše izvođenje izmamiti mnoštvo emocija kod publike" istakla je Trinčuk, ističući da je veoma srećna što je ponovo u Crnoj Gori, za koju je vežu posebne emocije.

Publika će tokom šest festivalskih večeri, od 27. septembra do 2. oktobra, imati priliku da uživa u vrhunskim koncertima domaćih i svjetskih virtuoza na gitari.

"Već druge večeri festivala 28. septembra, u okviru programa 'Open Podium', u sali 'Zahumlja' sa početkom u 20 časova očekuje nas koncert talentovanih regionalnih mladih nada, studenta gitare sa Cetinja, iz Sarajeva i iz Beograda - David Marton, Katarina Dadić, Vuk Dragićević", istakao je jedan od osnivača i umjetnički direktor festivala Danijel Cerović.

U okviru festivalskog programa, od njegovog osnivanja 2005. godine do danas, Međunarodni festival gitare Nikšić imao je prliku da ugosti neke od eminentnih imena svijeta klasične gitare, ali i regionalne umjetničke zvijezde.

"I ove godine nastavili smo sa ovim segmentom programa, i sa zadovoljstvom najavljujemo nastup regionalne zvijezde i izuzetne umjetnice Amire Medunjanin, u pratnji našeg kolege sjajnog gitariste Boška Jovića. Koncert je zakazan za subotu 29. septembar u 20 časova. Vjerujem da će to biti veče za pamćenje u sjajnom prostoru Nikšićkog pozorišta", kazao je Cerović.

Ljubitelji sevdalinki uživaće u jedinstvenim interpretacijama pjesama poput "Ah, što ćemo ljubav kriti", "Snijeg pade na behar, na voće", "Moj dilbere", "Što te nema" i mnogim drugim. Spajanjem tradicionalnog i modernog, Amira će iznova dokazati da je muzika unverzalan jezik, kojim se najlakše komunicira, koja povezuje i spaja, naizgled daleke krajeve cijeloga svijeta. Ulaznice za nastup ove umjetnice mogu se kupiti na biletarnici Nikšićkog pozorišta po cijeni od 7 eura.

Festivalski nastupi nastavljaju se u ponedjeljak, 1. oktobra, kada će na sceni JU "Zahumlje" sa početkom u 20 sati, nastupiti talentovani i višestruko nagrađivani gitaristi Ju Vu iz Kine, i Siprijen Ncai iz Francuske.

"U pitanju su dva izuzetno talentovana mlada umjetnika, ujedno i pobjednici takmičenja gitare koje se održava u Beču, a sa kojim Međunarodni festival gitare Nikšić sarađuje već više od 10 godina. Završnica festivala biće posvećena Nikšiću i u znaku muzike i poezije crnogorskog boema i čuvenog pjesnika Vitomira Vita Nikolića", zaključio je Cerović.

Melodijama sa gitare i stihovima nikšićkog Jesenjina, koji će nadahnuti publiku u Nikšićkom pozorištu, biće spuštena zavjesa na 13. izdanje Međunarodnog festivala gitare u Nikšiću.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније