Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Izvor: Beta, Objavila: M.M.Lj. ]

30. 10. 2018. 22:25 >> 22:03

NA AUKCIJI

Bodlerovo pismo u kom najavljuje samoubistvo

Potresno mladalačko pismo Šarla Bodlera u kome najavljuje da namjerava da se ubije biće u nedjelju ponuđeno na aukciji u aukcijskoj kući Osena sa još 34 pisma autora zbirke "Cvijeće zla".

 

"Kad vam gospođica Žan Lemer bude predala ovo pismo ja ću biti mrtav.. umirem u jednom strašnom nespokoju... Ubijam se jer ne mogu više da živim, zamor od uspavljivanja i buđenja su mi nepodnošljivi", napisao je pjesnik svojoj ljubavnici Žan Dival. Bio je neshvaćen u porodici i ophrvan problemima novca i pića i sumnjao u svoj književni talenat.

Pokušao je da se ubije nožem ali to nije imalo teških posljedica. Tada je imao 24 godine, a živio je još 22 nakon toga.

Pismo procijenjeno na 60.000 do 80.000 eura je glavno u toj kolekciji Bodlerovih dokumenata i pisama aukcijske kuće sa sjedištem u Fontenblou, jugoistočno od Pariza.

Biće ponuđeni na prodaju i drugi Bodlerovi tekstovi gdje se vidi njegov lijep ispisan rukopis, ljubavna pjesma "Obećanja jednog lica" (Les promesses d'un visage), bilješke gdje se osporavaju velike kritike njegove zbirke "Cvijeće zla", pisanja gdje opisuje svoju dosadu, crne misli, bijes, mržnju i "francuske nitkove".

Pisma Ežena Delakroa, Viktora Igoa i Edvara Manea i drugih upućena Bodleru takođe su dio kolekcije koja se nudi na prodaju.

Na aukciji će takođe biti ponuđena pisma brojnih drugih pisaca 19. i 20. vijeka koja pokazuju strastvene razmjene mišljenja o književnim i naučnim raspravama tog vremena.

Među njima su Emil Zola, dva potpisana pisma Marsela Prusta svojoj majci, fotografija iz 1986. na kojoj se vidi Lisjen Dode, sin Alfonsa Dodea, kako zaljubljeno gleda u Prusta i naslanja se na njegovo rame. Slika je u to vrijeme bila skandalozna u očima porodice Prust.

Dokumenti i pisma Hektora Berlioza, Luja-Ferdinanda Selina, Sigmunda Frojda, Gistava Flobera, Alberta Ajnštajna, Stefana Malarmea, Pola Verlena, Žan-Pol Sartra, takođe će u nedjelju biti ponuđena na aukciji u Fontenblou.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније