Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

11. 08. 2013. 23:37 >> 08:31

POVEZUJE DVIJE ZEMLJE

Francusko priznanje Branki Bogavac

Ministarstvo kulture Francuske dodijelilo je novinarki i publicistkinji Branki Bogavac visoko prizananje Orden viteza umjetnosti i književnosti, jedno od četiri važna odlikovanja Francuske.

U čestitki, koju joj je uputila ministarka kulture  Oreli Filipeti, između ostalog, se kaže: šaljem vam iskrene čestitke i posebno sam srećna što mogu da istaknem vaš doprinos i vaš anagažman u korist kulture naše zemlje.

U izjavi za  "Jutarnji program RTCG" , povodom dobijanja ovog priznanja,  Branka Bogavac kaže:

Priznanje koje sam dobila od  Ministarstva kulture Francuske za mene je velika radost.  Vijest me zatekla na autobuskoj stanici u Budvi, i prvu radost sam podijelila sa mojom kćerkom Milenom i mojim prijateljem Mirašem Martinovićem, upravo u trenutku kada smo trebali da krenemo za Cetinje, na susret s Dimitrijem Popovićem.

Poseban je osjećaj biti nosilac ordena Vitez umjetnosti i književnosti, koje su dobila značajna imena  sa evropske i svjetske kulture scene, kazala je Bogavac i podsjetila da su, sa jugoslovenskih prostora,  ovo priznanje dobili Predrag Matvejević  i Danilo Kiš.

„Kada sam prisustvovala ceromnijalu uručenja ovog priznanja Danilu Kišu, nijesam ni sanjala da će isto priznanje biti meni dodijeljeno“, navela je Bogavac, otkrivajući da je njen višedecenijski kulturni  angažman u Parizu imao dobre namjere i želje da poveže umjetnike sa prostora bivše Jugoslavije sa Parizom i francuskim umjetnicima.

„Sa druge strane, afirmisala sam francusku literaturu kroz brojne intrevijue, koje sam napravila sa njenim stvaraocima, Francuzima, ali i onima koji žive u Francuskoj. Radila sam to kao direktor Kulturnog centra Srbije i Crne Gore, ali i osobno, iznalazećui razne načine i mogućnosti povezivanja literatura i kultura zemalja i naroda“.

Bogavac je kazala da francuska kultura ima dugu tradiciju i da Francuzi znaju da vrednuju ono što zaslužuje vrednovanje, „pa su tako prepoznali moj rad, koji je prije svega bio pošten, a  vjerujem i kvalitetan. Teško da je u Francuskoj moguće zamisliti određena lobiranja, uticaje na žirije, selektore i sl.  Tamo se vrijednuju vrijednosti. Pa je i sa te strane, za mene, ovo priznanje od velikog značaja“.

Priznanje, kako kaže, doživljava „kao krunu mog cjelokupnog višedecenijskog rada. I zaista sam srećna zbog činjenice da me ta vijest zatekla u Crnoj Gori“, kazala je Bogavac, koja je rođena u Virpazaru a magistrirala na Sorboni, gdje je krajem sedamdesetih godina bila lektor za srpskohrvatski jezik.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније