Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavila: M.L.B.

28. 11. 2018. 17:26 >> 17:03
4

BOGDANOVIĆ PORUČIO

Kultura razvojna šansa države

Unapređujući normativni okvir u oblasti kulture, ministarstvo je od konstituisanja Vlade postavilo snažne temelje za dinamičniji razvoj i afirmaciju kulture kao razvojne šanse naše države, kazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

Povodom dvije godine rada Vlade, Bogdanović je kazao da je u tom periodu urađeno mnogo u oblasti kulture, ali nas čekaju važni i ozbiljni projekti.

"Projekti Ministarstva kulture i dalje će doprinositi afirmaciji idnetiteta, države i promociji Crne Gore", istakao je Bogdanović.

Kada je riječ o očuvanju i valorizaciji kulturne baštine, ministar Bogdanović je posebno naglasio jasnu odrednicu ministarstva da sa tradicionalnog modela klasične zaštite kulturne baštine, pređe na model dodjele namjene i savremenog upravljanja kulturnom baštinom, uz obaveznu zaštitu integriteta kulturnog dobra.

"Naša je ambicija da proizvod naših umjetnika učinimo vidljivijim i tržišno orjentisanijim, jer, kreativne industrije mogu da budu snažan generator lokalnog ekonomskog razvoja, a naši umjetnici imaju snažan potencijal za njihov razvoj", naveo je Bogdanović. Ministar je istakao unapređenje normativnog dijela za oblast kulture.

„Kao neke od najznačajnijih izdvojiću izmjene i dopune Zakona o kinematografiji, Prijedlog Zakona o državnim nagradama, Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore, izmjene i dopune Zakona o zaštiti kulturnih dobara i Zakona o slobodnom pristupu informacijama, zatim Zakon o ratifikaciji Revidirane Konvencije Savjeta Evrope o kinematografskoj koprodukciji iz 2017. godine, kao i izmjene i dopune Zakona o zaštiti prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora", kazao je Bogdanović.

On je naveo da u kontekstu stvaranja ambijenta za slobodan i nesmetan rad medija Ministarstvo kulture u kontinuitetu radi na usklađivanju medijskih zakona sa evropskim standardima, pa je u procesu izrada Nacrta Zakona o medijima i Nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nacionalnom javnom emiteru RTCG.

"Novi instituti koje predviđa Zakon o medijima su: zaštita posebnih prava (pretpostavka nevinosti, zabrana govora mržnje, dostojanstvo ličnosti, pravo na privatnost), Fond za podršku medijima, definisanje dužne novinarske pažnje i isključenja od odgovornosti za štetu, podrška samoregulatornim tijelima, zaštita prava autora (novinara), zaštita izvora informacija, isključenje odgovornosti za štetu, distribucija medija. Glavne izmjene Zakona o RTCG odnose se na: postupak imenovanja Savjeta RTCG; definisanje instituta Ombudsmana RTCG, definisanje instituta Upravnog odbora RTCG, nadzor nad sprovođem ugovora o pružanju javnih usluga u dijelu koji se odnosi na programske obaveze“, pojasnio je Bogdanović.

S posebnom pažnjom je, kako kaže, tretiran segment rješavanja stambenog pitanja za zaposlene u kulturi.

"Prije dva dana u Ministarstvu kulture predstavljeno je idejno rješenje za prvi stambeni objekat za zaposlene u kulturi koji će se graditi na Cetinju. Riječ je o objektu koji će imati 5.000 kvadratnih metara i u kome će stambeno pitanje riješiti 60 porodica zaposlenih u oblasti kulture. Sa Sindikatom se u kontinuitetu radi i na obezbjeđivanju lokacija u Glavnom gradu i drugim gradovima, kako bi se obezbjedio kontinuitet ovih važnih aktivnosti", naveo je ministar kulture.

Ministarstvo je obezbijedilo podršku za realizaciju preko 400 programa i projekata opštinskih ustanova i dugih institucija kulture, kao i pojedinaca – realizatora autorskih projekata.

U protekle dvije godine ni sektor kinematografije, kako kaže Bogdanović, nije bio van fokusa pažnje i rada.

"U oblasti strateškog planiranja kulturnog razvoja poseban akcenat u ovom dvogodišnjem periodu je bio na kinematografiji. Osnivanjem Filmskog centra, krajem 2016.godine stvoreni su uslovi za pokretanje procedure za pristupanje potpornom fondu Savjeta Evrope - Eurimages, čime će crnogorski kinematografski sektor od 1.januara 2019. godine postati aktivni partner u mreži evropskih kinematografija koje usvajaju zajedničke standarde i pomažu jedne drugima u dosezanju novih publika", navodi ministar.

Bogdanović je najavio da će počeli aktivnosti na pripremi dokumentacije za izgradnju Muzeja savremenih umjetnosti.

"Pripremili smo dokumentaciju za rekonstrukciju Kraljevskog pozorišta zetski dom, radimo na tehničkoj dokumentaciji za rekonstrukciju CNP-a, Palate Drago i drugih značajnih objekata kulture. Takođe, realizovaćemo već sledeće godine aktinvosti na uspostavljanju sistema e-ticketinga, kao jedinstvenog sistema prodaje, ali i promocije muzejskih i drugih kulturnih sadržaja u Crnoj Gori. Vjerujem da je ovo snažan temelj za afirmaciju kulture kao razvojne šanse naše države“, zaključio je Bogdanović.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније