Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

01. 12. 2018. 21:18   >>  20:54 6

MUZEJ U ŽUPI

Filipović: Gusle će uvijek da žive

Muzej gusala, prvi takve vrste, u kome će biti postavke najboljih guslara Crne Gore, Hrvatske, Albanije, Srbije i Bosne i Hercegovine, kao i eksponati narodnih instrumenata i nošnje, gradi se u selu Jugovići u nikšićkoj Župi. Zadužbinu već četiri godine priprema narodni guslar Milan Filipović, a nada se da će uz pomoć države svoj projekat okončati tokom naredne godine.

Narodni guslar Milan Filipović već punih šest decenija druži se s guslama pronoseći širom svijeta njihovu slavu, a tako i slavu crnogorske tradicije. Njegova ljubav prema guslama tolika je da već četiri godne u svojoj rodnoj Župi, gradi i prvi crnogorski muzej posvećen tom jedinstvenom instrumentu.

"Ja sam zamislio da u muzeju izložim sve etno instrimente pet država, vezano za istoriju i tradiciju pet država, i gusle i diple, i frule i nošnje", rekao je Filipović.

Njegova ideja je da na jednom mjestu predstavi bogatu tradiciju Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine , Hrvatske i Alabanije, zemalja u kojima su gusle, kaže, imale i imaju neprocjenjivu ulogu.

"One pronose slavu, istoriju, sve ono što je moralno i iskonski vezano za našu istoriju i tradiciju. Zato sam ih ja zavolio i sanjima obišao pola planete, pjevajući pjesme prave antologijske vrijednosti, bez šunda, kiča i politike", dodao je Filipović.

U mjesnoj zajednici ponose se činjenicom što će baš Župa dobiti jedan takav kulturni objekat.

"Sama činjenica da će ovo biti po prvi put muzej ovog instrumenta, muzej pet zemalja, dovoljno govori o tome kakav će značaj imati za mjesnu zajednicu", rekao je predsjednik MZ Župa Dragoljub Radulović.

Filipović ističe da ovim ostavlja zadužbinu pokoljenjima da kroz gusle čuvaju našu slavnu istoriju.

"Danas imao i dosta mladih guslara i mislim da ćemo ovo prenijeti na njih, a oni na sljedeće genracije. I lično smatram, jer sam optimista nepopravljivi, da će gusle uvijek da žive", zaključio je Filipović.

Objekat je uglavnom izgrađen i sada ga treba opremiti. Filipović očekuje da će muzej gusala biti završen uz pomoć države tokom naredne godine.

Darko Bulatović, TVCG

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније