Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

[ A.B. ]

11. 08. 2023. 20:59 >> 20:59

ISTRAŽIVANjE POKAZALO

Turisti rado kupuju gusle i crnogorsku kapu kao suvenir

Turisti koji borave u Crnoj Gori u najvećem broju prepoznaju crnogorske proizvode kao što su vino, rakija i pršuta, a gusle i crnogorsku kapu bi rado kupili kao suvenir iz naše države.

To je pokazalo istraživanje, tačnije onlajn upitnik koji je na engleskom jeziku distribuiran posredstvom tur operatora i inostranih
poslovnih partnera, strancima koji su boravili u Crnoj Gori.

Podaci, koji su objavljeni u Informaciji Ministarstva održivog razvoja i turizma pokazalo je da turisti kao crnogorske proizvode prepoznaju i vina "13. jul, Plantaže", maslinovo ulje i med. 

Istraživanje je sprovedeno od 22. marta do 1. aprila, na uzorku od 60 ispitanika, koji su stariji od 18 godina, a koji su boravili i posjetili Crnu Goru.

Države iz kojih potiču anketiranu ispitanici su: Srbija (36,7%), Bosna i Hercegovina (11,7%), Albanija (1,7%), Turska (8,3%), Austrija (8,3%), Ukrajina (5%), i u manjom procentu ostale zemlje Evrope i svijeta.

Istraživanje je pokazalo da su najvažniji kriterijumi za odluku o kupovini stranih gostijupouzdan i provjeren kvalitet (4,25%), sastav proizvoda (4,11%), dok su im manje važni kriterijumi strano porijeklo proizvoda (2,43%), reklama za proizvod (2,54%) i da je proizvod na akciji (2,87%).

Cijena proizvoda je za više od polovine ispitanika donekle važna (51,9%), a za samo 14,8% ispitanika veoma važna kada je u pitanju odluka o kupovini.

Generalno posmatrano, prilikom kupovine proizvoda robe široke potrošnje tokom boravka u Crnoj Gori, najveći broj ispitanika (65%) radije bira proizvode crnogorskih marki, dok za 33% ispitanika nije važno porijeklo proizvoda prilikom kupovine.

Samo dva odsto ispitanika radije bira proizvode marki iz uvoza pri kupovini, a više od polovine ispitanika (64%) prilikom izbora
proizvoda radije kupuje proizvod proizveden na tradicionalan način u odnosu na one industrijske proizvode.

Trećina ispitanika (36%) podjednako kupuje industrijske proizvode kao i one koji su proizvedeni na tradicionalan način.

Analiza je takođe pokazala da su povoljnije cijene domaćih proizvoda u odnosu na proizvode iz uvoza, dostupnost proizvoda u trgovinama, kao i ukoliko bi proizvodi imali neku prepoznatljivu oznaku iz Crne Gore, faktori koji bi pozitivno uticali i naveli inostrane posjetioce da više kupuju crnogorske proizvode tokom svog boravka u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније