Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Beta, Objavila: R.P. ]

03. 01. 2019. 15:01 >> 14:33

OVE GODINE

Evropske prijestonice kulture Plovdiv i Matera

Bugarski grad Plovdiv i italijanski Matera, biće Evropske prijestonice kulture u 2019. godini, tokom koje će organizovati niz događaja, promijeniti svoj izgled, postaviti se na svjetsku mapu i preispitati mogućnosti za razvoj kroz kulturu.

Ta "titula" ima dugoročne efekte, ne samo na kulturu, već i na socijalnom i ekonomskom planu, kako grada, tako i regiona.

Plovdiv je prvi bugarski grad koji je izabran za Evropsku prijestonicu kulture, a program organizuje pod motom "Zajedno".

U Plovdivu će tokom 2019. godine biti organizovano više od 300 dogadjaja, kao i širom Južnog centralnog regiona Bugarske i u gradovima Varna, Sofija i Veliko Trnovo, uključujući festivale i projekte u zajednici na teme povezane sa Plovdivom, njegovom istorijom, kulturnim naslijeđem i izazovima sa kojima se grad suočava.

Biće organizovane i izložbe posvećene ćirilici, kao i zajedničke pozorišne predstave sa predstavnicima iz zemalja Zapadnog Balkana, romske i turske zajednice.

Svečano otvaranje od 11. do 13. januara obiljeležiće niz dogadjaja na otvorenom i u zatvorenom, uključujući muzičke i plesačke predstave u večernjim satima 12. januara.

Ceremoniji će 12. januara prisustvovati i evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabrijel, saopštila je Evropska komisija.

Italijanski grad Matera je program organizovao pod motom "Otvori budućnost", a posebnu pažnju posvetiće socijalnoj i kulturnoj inkluziji i saradnji u inovacijama.

Pored ostalog, Matera će organizovati prvo izvođenje opere "Kavalerija rustikana" na otvorenom, u saradnji sa pozorištem "San Karlo", kao i 27 projekata razvijenih sa lokalnim kreativnim zajednicama i partnerima iz Evrope.

Svečano otvaranje 19. i 20. januara okupiće 2 hiljade muzičara iz svih sela regiona Bazilikata i iz mnogih drugih dijelova Evrope.

Toj ceremoniji, 19. januara, prisustvovaće evropski komesar za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navračič.

"Programi Plovdiva i Matere pokazuju kako ti gradovi predviđaju svoju i budućnost Evrope. Inicijativa, Evropska prijestonica kulture, okuplja ljude i naglašava ulogu kulture u izgradnji evropskog identiteta", rekao je Navračič i poželio uspjeh Plovidvu i Materi.

Prema njegovim riječima, Plovdiv i Matera će pomoći da se osigura dugoročni učinak uspješne Evropske godine kulturnog nasleđa 2018. godine, koja je pokazala kako kultura može da promijeni nabolje gradove i regione.

Program Evropska prijestonica kulture, ustanovljen je 1985. na inicijativu tadašnje grčke ministarke kulture Meline Merkuri.

U 2020. godini Evropske prijestonice kulture biće hrvatska Rijeka i irski Galvej a u 2021. rumunski Temišvar, grčka Elefsina i Novi Sad.

Evropske prijestonice kulture u 2018. su bili gradovi Luvarden u Holandiji i Valeta na Malti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније