Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: M.M ]

09. 01. 2019. 21:30   >>  21:06 1

U DVORCU KRALJA NIKOLE

Koncert Samofalove i Basaraba

Mladi pijanisti Darja Samofalova i Vasilije Basarab nastupiće u četvrtak, 10. januara u Dvorcu kralja Nikole u okviru crnogorske muzičke selekcije Zimske scene „Ljetopisa“ koju uređuje Aleksandra Vojvodić Jovović.

Na cjelovečernjem koncertu, čiji je početak predviđen za 20h, mladi muzičari će izvesti raznovrstan program klasične muzike koji obuhvata Betovenove, Šopenove, Rahmanjinove i Listove kompozicije. 

Darja Samofalova je osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekla u Baru i Podgorici, nakon čega je svoje školovanje nastavila na Fakutetu muzičke umjetnosti Beogradu u klasama prof. Ninoslava Živkovića i prof. Nataše Mitrović. Dobitnica je zlatnih i specijalnih lira na državnim kao i velikog broja I i II nagrada na međunarodnim takmičenjima. Među priznanjima, posebno se izdvaja apsolutna nagrada i specijalno priznanje za najboljeg pijanistu iz zemalja Istočne Evrope koje je osvojila na XVIII Međunarodnom takmičenju mladih pijanista „Citta di Barletta“ u Italiji, u maju 2009. godine. Do sada je svirala solističke koncerte u sali Srpskog kulturnog centra, u UK „Parobrod“, u muzičkoj školi „Kosta Manojlović“, Pozorišnom muzeju i u Centru lepih umetnosti „Guarnerius“. Tokom 2017. i 2018. godine nastupala je u Italijanskom kulturnom centru u Beogradu kao i u sali Baldini u Rimu.

Od septembra 2018. godine, Darja je redovan student doktorskih studija na Rosijskoj akademiji muzike „Gnesini“ u Moskvi u klasi profesora Sergeja Jevgenjeviča Senkova.

Vasilije Basarab je učenik Umjetničke škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje za talente „Andre Navarra” u Podgorici.
Ovaj izuzetno talentovani mladi umjetnik osvajač je mnogobrojnih nagrada na takmičenjima u zemlji i inostranstvu među kojima i dvije Specijalne i Zlatne lire na Državnim takmičenjima u Herceg Novom i Podgorici, Apsolutna nagrada na VI Međunarodnom takmičenju pijanista „Academy Award Giovani 2016“ u Rimu (Italija) I I i II nagrada na Međunarodnom takmičenju pijanista u Tivtu (2016. i 2018).

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније