Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavila: M.L.B. [ Radio Jadran ]

17. 01. 2019. 08:47   >>  08:18

UMJETNICI IZ REGIONA

Bogat program Hercegnovskog zimskog salona

Otvaranje 52. Hercegnovskog zimskog salona planirano je za 31. januar, u 19 časova, po već ustaljenoj tradiciji kao uvod u Praznik mimoze.

Selektorka ovogodišnjeg Hercegnovskog zimskog salona je Senka Subotić, sociološkinja kulture i umjetnosti iz Budve.

Na Salonu će biti predstavljena djela 20 umjetnika sa većeg broja akademija sa teritorije bivše Jugoslavije. Neke od tih akademija su relativno mlade i prvi put se predstavljaju na Hercegnovskom zimskom salonu.

Među izlagačima su najzastupljeniji umjetnici iz Crne Gore. Miodrag Šćepanović, Peko Nikčević, Zoran Petrušić i Sreten Nikčević su već ranije izlagali na Hercegnovskom zimskom salonu, dok se novskoj publici prvi put predstavljaju Elvir Lero Adrović, Ivana Babić, Isidora Dautović, Goran Ćetković, Jelena Đurašković, Miodrag Mišo Vemić i Marija Vemić.

Sa Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta iz Mostara predstaviće se prof. dr Silva Radić sa dvoje studenta Ivanom Pavlović i Josipom Ivešićem. Sa Akademije umjetnosti Univerziteta u Banja Luci doc. mr Milan Krajnović predstaviće se sa dva mlada i veoma aktivna umjetnika, Renatom Rakićem i Borisom Eremićem. Sa beogradske Akademije umetnosti vidjećemo radove Jelene Trajković, Kristine Pirković, kao i Milije Belić, redovnog profesora na Sorboni i predsjednika odbora Udruženja Salona Nove realnosti (Realites Nouvelles) u Parizu.

Hercegnovski salon, pod motom “PARALELE”, koncipiran je kao sinteza različitih umjetničkih izraza, autora, koji paralelno stvaraju i djeluju na prostorima bivše Jugoslavije posljednjih par decenija. Cilj je prikazati stanje u kulturi i postaviti određenu paralelu savremenih slikarskih tokova na tom prostoru – ističu organizatori iz Galerije Josip Bepo Benković.

Predstavljajući se na Salonu, sa po dva rada, umjetnici ukazuju na razvoj savremenih tendencija na polju umjetnosti.

"Isto tako je uočljiv i uticaj njihovih prethodnika, pa samim tim paralelno njeguju i tradiciju umjetnika prostora s kog potiču. Sve te paralele usmjeravaju na sam koncept kome je cilj da u tom segmentu uporednog ukaže i na ono zajedničko, ali i ono različito, a prevashodno na različitost pristupa umjetničkom djelu, kao i materijala koje koriste u svom izrazu", objašnjavaju iz Galerije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније