Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavila: M.L.B.

18. 01. 2019. 13:05   >>  12:36

U CNP-U

Održan koncert kineske Nacionalne simfonije

U Crnogorskom narodnom pozorištu (CNP) sinoć je održan koncert Nacionalne simfonije, u izvođenju kineske trupe Gansu. Koncert je dio Sedmice kineske kulture, koja je počela u srijedu, u organizaciji Ambasade Narodne Republike (NR) Kine u Crnoj Gori.

Kineski umjetnici okupljeni u Gansu trupi su, pred prepunom salom CNP-a, kroz note dočarali bogatu kinesku muzičku kulturu. Oni su na tradicionalnim kineskim instrumentima za crnogorsku publiku izveli i remek djelo "Put svile", koje je propraćeno sa nekoliko bisova.

Publika je tokom cijelog koncerta u ritmu pratila nastup trupe i sudeći po reakcijama na pravi način doživjela duh specifične tradicionalne kineske muzike.

Gromoglasnim aplauzom su pozdravili i dvoje kineskih umjetnika koji su baš sinoć, na sceni, proslavili rođendan.

Vođa Gansu trupe Yang Jianren poručio je da su se sinoć crnogorskoj publici predstavila 32 umjetnika, iza kojih su velike turneje širom svijeta.

"Muzikom smo dočarali specifičnosti kineske kulture i 'Puta svile'. U muzici ne postoji granica, među srcima ne treba isti jezik i vjerujem da je to osjetila i crnogorska publika. Takođe, vjerujem da ćemo kroz umjetnost napraviti prijateljski most između naše dvije zemlje", kazao je vođa trupe.

Ambasador NR Kine u Crnoj Gori Liu Jin kazao je da kineska Ambasada želi da, u susret velikom prazniku - Kineskoj novoj godini, upozna crnogorski narod sa kineskom kulturom.

"Odnosi između Crne Gore i Kine su tradiconalno prijateljski. Kultura je važna veza koja može dodatno da približi dva naroda. Mi volimo da kažemo da odnosi između država najviše zavise od odnosa između građana, i nadam se da će međuljudska i kulturna saradnja dvije zemlje biti još bolja", rekao je ambasador.

Podsjetimo, tokom Sedmice kineske kulture kulturno bogatstvo te zemlje biće prezentovano kroz tri tematske cjeline-Sedmica kineskog filma, Koncert Nacionalne simfonije i dvodnevnu Predstavu kineske nematerijalne baštine.

Ljubitelji sedme umjetnosti u bioskopu Cineplexx u Delta City-ju danas od 18 sati mogu pogledati film „Mladost“, dok je sjutra u isto vrijeme na repertoaru kultni film iz 1993. godine „Zbogom, moja konkubino“. U nedjelju će biti prikazana romantična komedija „Ljubav nije slijepa“, u ponedjeljak kineski film koji je osvojio četiri Oskara, „Pritajeni tigar, skriveni zmaj“, a Sedmicu kineskog filma zatvoriće projekcija filma čiji su kadrovi snimani i u Crnoj Gori – „Zlatni posao“.

Sedmica kineske kulture biće zatvorena dvodnevnom manifestacijom Predstava kineske nematerijalne baštine. U centralnom atriju Delta City-ja tokom 22. i 23. januara biće prezentovani običaji i baština grada Quanzhou, kulturnog centra jugoistočne Azije. Posjetioci će moći da se upoznaju sa procesom nastanka brojnih poznatih kineskih rukotvorina, kao što su živopisne figure od riže, praznični lampioni napravljeni od papirnih traka, ali i sa drevnim vještinama oslikavanja predmeta, rezbarenja kamena, paljenja tamjana i ispijanja čaja.

Ulaz na sva dešavanja je besplatan.

Sedmica kineske kulture organizuje se u susret Kineskoj novoj godini, najvažnijem tradicionalnom prazniku Kineza, koji ove godine počinje 5. februara po našem kalendaru.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније