Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

18. 09. 2013. 12:32 >> 12:34

STUDIJA POKAZALA

Još jedna prednost čitanja

Istraživanje među 17.000 djece, koja su praćena od rođenja, ukazuje na to da čitanje iz zabave, povećava ne samo literarne već i matematičke sposobnosti, koje se nastavljaju i kasnije.

 

Nikoga ne čudi činjenica da bistra djeca imaju veću tendenciju da posegnu za knjigom iz zadovoljstva. Pitanje je, povećava li ta činjenica sposobnosti učenja?

U potrazi za odgovorom na to pitanje, britanski naučnici pratili su 17.000 ispitanika, rođenih iste nedjelje 1970-te u Engleskoj, Škotskoj i Velsu.

Svakih nekoliko godina intervjuisali su učesnike kako bi zabilježili i pratili različite aspekte njihovog života, od edukacije preko zaposlenja do psihičkog i fizičkog zdravlja, istražujući prevladavajuće uticaje.

Upoređivali su djecu iz sličnih socijalnih miljea, od pet i deset godina i došli do zaključka da ona djeca koja su često čitala u tom uzrastu i više više nego jednom nedjeljno posezali za knjigom u razdoblju od 16 godina, imaju puno bolje rezultate na testovima od onih koji nijesu čitali uopšte ili su čitali manje. 

Čitanje iz zabave povezano je s većim intelektualnim napredovanjem, osim u vokabularu, takođe i u područjima prirodnih nauka, posebno u matematici. Osim što čitanje upoznaje mlade s novim riječima, upoznaje i ih i s novim svijetom – ideja, što im omogućava olakšanu percepciju i usvajanje novih informacija i koncepata kojima se izloženi naknadno u školi.

Novi segment u studiji odnosi se na korelaciju čitanja i uspjeha odraslih osoba, te je upravo u toku anketiranje odabrane grupe koja sad ima 42 godine. Uskoro ćemo, na temelju njihovih iskaza, saznati je li ih čitanje sačuvalo od kognitivnog propadanja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније