Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ TVCG, Objavila: J.B.Č. ]

21. 10. 2019. 10:04 >> 10:04

NA ZLATIBORU

Blankina pjesma najbolja na međunarodnom takmičenju

Na međunarodnom dječijem književnom konkursu na temu "Zar je važno kolika je tatina plata" u Zlatiborski Dino park pristiglo je 300 radova iz Crne Gore, Srbije, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije. Žiri je imao vrlo težak zadatak, ali ipak lijep. Prvo mjesto pripalo je Blanki Čukić, učenici trećeg razreda OŠ "Risto Ratković" iz Bijelog Polja.

Osmogodišnja Blanka Čukić stihove ispisuje u notes ili na papirićima. Ima i posebnu svesku u kojoj je već zavidna kolekcija pjesama. Često prelistava svoje radove, dopisuje i popravlja to što napiše. Tako je stvarala i pjesmu o tati i njegovoj plati. Za nizanje stihova koristila je malo maštu, malo inspiraciju, sklopila riječi i poetsku kreativnost i sve uvezala u pjesmu koja je na međunarodnom dječijem književnom konkursu osvojila prvu nagradu.

Za tatu posebno pisani stihovi na temu "Zar je važno kolika je tatina plata" lako su našli svoj put do žirija koji je imao težak zadatak da među 300 radova iz šest zemalja regiona pristiglih na konkurs odabere najbolji. Bilo je i proznih radova, ali Blankina pjesma inspisana emocijom izdvojila se u jakoj konkurenciji. Prva nagrada iznenadila je i obradovala osmogodišnju učenicu OŠ "Risto Ratković iz Bijelog Polja. Otkrila nam je stihove nagrađene pjesme.

Kad kaže poezija, Blanka istovremeno kaže i mama Jelena. Ona joj je sa oduševljenjem čitala knjige i pjesme dok djevojčica nije naučila prva slova. Tako je približila književnost radoznaloj djevojčici i učinila joj je zanimljivom. Blanka je postala pravi zaljubljenik u pisanu riječ i talentovani stvaralac poezije. Čitajući knjige koje razvijaju maštu i interesovanje kod djeteta, njena mama Jelena uticala je na to da djevojčica zapisuje svoje ideje i oblikuje ih u stihove.

Blanki su olovka i papir uvijek na dohvat ruke, a teme o kojima piše najčešće se odnose na drugarstvo i porodicu. Podrška učiteljice Ljiljane Drpljanin dodatni je podsticaj djevojčici kojoj je čitanje i stvaranje velika radost. Kreativna djevojčica već je napravila prve korake u poeziji kojom izražava svoja osjećanja. Ona su sada ispunjena radošću jer je uskoro očekuje odlazak na Zlatibor gdje će joj biti uručena prva nagrada na međunarodnom konkursu na temu "Zar je važno kolika je tatina plata".

 

Vanja Rakonjac, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније