Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

02. 02. 2020. 07:07 >> 07:06
1

PETAR DOBRIČANIN

Zabrinut sam kad čujem šta mladi slušaju

Gitarista iz Podgorice Petar Dobričanin, koji uspješno nastupa u zemlji i inostranstvu, za Portal RTCG govori o svom pedagoškom radu, izborima mladih kada je u pitanju muzika i planovima za budućnost.

Ovaj profesor gitare iz Podgorice, ističe da su posvećenost i vježba siguran put do dobrih rezultata. Stekao je osnovno i srednje muzičko obrazovanje u klasi Srđana Bulatovića, kod kojeg je završio i Muzičku akademiju na Cetinju. Zainteresovao se za klasičnu muziku veoma rano i već kao jedanaestogodišnjak održao prvi solistički koncert. 

Nedavno se publici predstavio na otvaranju Zimske scene Barskog ljetopisa, gdje je solo interpretacijama poznatih melodija, ali i u triju kojeg čini sa Markom Prentićem i Draženom Jokovićem, pokazao svoj raskošni talent.

Kako ste i kada ušli u svijet klasične muzike?

Kao jako mlad počeo sam da sviram, sa nepunih osam godina i tada nijesam znao šta me čeka. Klasičnu muziku sam zavolio sa 11 - 12 godina. I već tada sam znao da ću probati da upišem srednju muzičku školu.

Jeste li i Vi, kao većina tinejdžera, u ranoj mladosti bili roker, ili vas je odmah prisvojila klasična muzika?

Svašta smo svirali tokom srednje škole, ali sam najviše volio melodije čuvenog Paka de Lucije. Tako smo se zabavljali, to je period koji se ne zaboravlja.

Koliko je ovdašnja muzička i uopšte kulturna scena pogodan ambijent za bavljenje klasičnom muzikom?

Jako sam zabrinut za mlade u Crnoj Gori, kada čujem koji je njihov muzički izbor. Ne kažem da svi treba da slušaju Baha i Mocarta. Ima kvalitetnih muzičkih žanrova. Izbor je ogroman. Mi smo mala zemlja i nadam se da ćemo uspjeti da edukujemo mlade i na valjan način ispravimo ono što im se sada plasira od muzike. A to što sada većinom slušaju i što privlači njihovu pažnju je naravno novokomponovana muzika, što je katastrofa. Najveći problem je što nemaju informaciju, već samo minimum koji im se plasira. To za cijelo društvo može da bude kraj, u svakom smislu, poštovanja pravih životnih vrijednosti. Mene, sigurno, ništa neće pokolebati i zaustaviti da se bavim ovim poslom.

Bili ste đak profesora Srđana Bulatovića. Sada ste Vi pedagog. Može li se od profesora naučiti mnogo, a ne "ličiti" na njega?

Itekako! Ali to umnogome zavisi od pedagoga. Ima dosta svirača koji liče na svog profesora, ali im je to nametnuto od istog tog profesora. Imao sam veliku sreću da moj profesor nije bio takav. Nikada nam nije nametao da sviramo kao on, već je znao da poštuje i razvija ono što mi karakterno jesmo. Beskrajno mu hvala na tome.

Radite godinama kao profesor u Muzičkoj školi "Vasa Pavić". Jesu li Vam problem očekivanja roditelja Vaših đaka, pošto nerijetko roditelji imaju mnogo ambicioznije planove od onih koji treba da ih ostvare?

Ja tih problema nemam. Imam sjajnu saradnju sa roditeljima svojih učenika i oni su na neki način moja djeca.

Koji su poznati muzičari na Vas ostavili poseban utisak, bili vaši muzički svejtonazori?

Sigurno da je jedan od njih Pako de Lucija, ali nekako sam uvijek radio na tome da ostanem dosljedan sebi i onome što ja želim od gitare.

Prilikom otvaranja zimske scene Barskog ljetopisa nastupili ste sa kolegama. Kako se muzičar može bolje izraziti i pokazati, kada nastupa sam ili kada je dio nekog sastava?

Za vrhunskog muzičara i izvođača nema problema, kako god da nastupa. Sigurno da se neko udobnije osjeća kao solista, neko kao član sastava. Meni je svejedno, uživam podjednako i kao solista i kao član kamernog sastava.

Šta biste promjenili na crnogorskoj kulturnoj sceni kada biste bili u poziciji da to učinite? Šta bi valjalo promijeniti?

Treba redovno gajiti muzičara i davati mu što češće priliku da nastupa. To je od krucijalnog značaja za svakog izvođača.

Iako se često kaže "ako želite da nasmijete gospoda izgovorite svoje planove", ipak, umjetnik i svaki stvaralac mora imati vizije šta želi da čini u budućnosti. Šta je Vaša zamisao?

Vježbati, vježbati i samo vježbati! Kockice se same poslije poklope. U budućnosti imam plan da što više nastupam kao solista i sa triom gitara, gdje će pored mene biti Marko Prentić i Dražen Joković. Sa triom imamo velike projekte u planu, energija je fantastična, kvalitet je tu, a vrijeme će pokazati i dokazati da sam u pravu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније